Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Νταλάρας: Νάτανε το '21 (1970)

Περνάμε σήμερα σε μια από τις πιο εμβληματικές συνεργασίες που έχουν καταγραφεί στην ελληνική δισκογραφία και απέφερε ακριβούς καρπούς με δεκάδες υπέροχα τραγούδια που εξακολουθούμε να ακούμε πάντα με πολλή αγάπη. Αναφέρομαι στη συνάντηση του αγαπημένου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή (1932-2005) με τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή της τελευταίας πεντηκονταετίας, τον Γιώργο Νταλάρα. Μια συνάντηση που διέγραψε πανηγυρικά μια παραγωγική πορεία πέντε περίπου χρόνων στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70, η οποία συμπίπτει με την ακμή και των δύο καλλιτεχνών, αν και μετά από δέκα χρόνια ξαναβρέθηκαν για μια φορά ακόμη στον ίδιο δρόμο. Έξι μεγάλοι δίσκοι 33 στροφών, έξι ακριβές μουσικές παρακαταθήκες!
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής εμφανίστηκε στις αρχές του '60 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας κυκλοφόρησε γύρω στα 40 τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών σε διάφορες εταιρίες (Fidelity, Odeon, Lyra). Με την ίδρυση της Minos το 1968 εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρίας, όπου και παρέμεινε για μια δεκαετία περίπου δημιουργώντας ένα ρεπερτόριο κορυφαίας ποιότητας με τραγούδια που γνώρισαν ευρύτατη απήχηση, έστω κι αν ο ίδιος - αξεπέραστο πρότυπο σεμνότητας - παρέμεινε στο παρασκήνιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και των δημοσίων σχέσεων.
Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του στη Minos κυκλοφόρησε το 1970 με τίτλο "Νάτανε το '21", βασισμένος βέβαια στην τεράστια επιτυχία που γνώρισε το ομότιτλο τραγούδι ένα χρόνο νωρίτερα στις 45 στροφές. 
Ωστόσο ο δίσκος περιλαμβάνει πολλά ακόμη όμορφα τραγούδια, πιο σημαντικά κιόλας από το παραπάνω, όπως τα διαχρονικά "Μ' έκοψαν με χώρισαν στα δυο" (σε ποίηση Γιώργου Θέμελη), "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά", "Κάπου νυχτώνει" (με πλάγιες αιχμές κατά του καθεστώτος) και "Ο ουρανός φεύγει βαρύς"
Ολόκληρος ο δίσκος είναι υπέροχος απ' την αρχή ως το τέλος. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως δίσκος διευθέτησης εκκρεμοτήτων με το παρελθόν. Γιατί τα γνωστότερα τραγούδια του δεν ήταν πρωτότυπα, αλλά είχαν ακουστεί νωρίτερα σε άλλες εκτελέσεις. Το ομώνυμο τραγούδι είχε εκδοθεί στις 45 στροφές το 1969 σε ταυτόχρονη εκτέλεση από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιώργο Νταλάρα. Μάλιστα και οι δυο το ηχογράφησαν από δυο φορές, καθώς η πρώτη εκδοχή (με τη λέξη "Τουρκοπούλα" που τελικά έγινε "ομορφούλα") λογοκρίθηκε μετά από παρέμβαση της ...Τουρκικής πρεσβείας!
Παλιότερο απ' όλα είναι το "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" που το τραγούδησε πρώτος ο Μανώλης Καναρίδης το 1961, ενώ την επόμενη χρονιά το ερμήνευσε και η Μάριον Σίβα! Το εξαίσιο "Ο ουρανός φεύγει βαρύς" ηχογραφήθηκε αρχικά το 1968 με τη φωνή του Γιώργου Γερολυμάτου και το 1969 από τον Γιώργο Νταλάρα για τον πρώτο προσωπικό του δίσκο. Τέλος, το δημοφιλέστατο "Πού 'ναι τα χρόνια" το είπε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το 1968 στο δίσκο του "Επίσημη αγαπημένη", ενώ το 1969 το ηχογράφησε ο Γιώργος Νταλάρας επίσης για τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, για να περιληφθεί τελικά και στο δίσκο "Νάτανε το '21" , αλλά μόνο στην οργανική του εκδοχή.
Στα πρωτότυπα τραγούδια του δίσκου οι στίχοι γράφτηκαν από τους Σώτια Τσώτου, Άκο Δασκαλόπουλο και Σταύρο Κουγιουμτζή. Μοναδικός ερμηνευτής του δίσκου ο Γιώργος Νταλάρας στην πρώτη μεγάλη στιγμή της λαμπρής του καριέρας, καθώς η κυκλοφορία αυτού του δίσκου τον επέβαλε δικαίως ως κορυφαίο όνομα του χώρου.

ΥΓ. Παλιότερα σας είχα παρουσιάσει ένα αρχείο με 21 συνολικά εκτελέσεις του τραγουδιού "Νάτανε το '21" με Έλληνες ή ξένους ερμηνευτές, μιας και το τραγούδι αυτό είχε γίνει παμβαλκανικό σουξέ!
Δείτε εδώ:  https://diskovolos58.blogspot.com/2017/03/21-21.html
κι εδώ: https://diskovolos58.blogspot.com/2016/09/blog-post.html

(c) LP | Minos | 1970 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εδω: https://www.youtube.com/watch?v=iJOrPds6X1A
η πρωτη εκτελεση απο το 45αρι...

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...