Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Μέρες αγάπης (1973)

Θέλω να συνεχίσω με δυο ακόμη όμορφους κύκλους τραγουδιών του Γιάννη Σπανού, οι οποίοι νομίζω πως αποτελούν τη φυσική συνέχεια των δίσκων "Μια Κυριακή" (1969) και "Σαββατόβραδο" (1970) που σας είχα παρουσιάσει τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρομαι στους δίσκους "Μέρες αγάπης" (1973) και "Οδός Αριστοτέλους" (1974). Κύριος συνδετικός κρίκος όλων αυτών των αξιόλογων κύκλων του συνθέτη δεν είναι άλλος από τον μεγάλο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Γιάννη Σπανός, ίσως περισσότερο κι από τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάνο Λοΐζο, συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του προσφέροντάς μας δεκάδες πανέμορφα τραγούδια και τεράστιες λαϊκές επιτυχίες που ακόμη τραγουδιούνται.
Οι "Μέρες αγάπης" λοιπόν αποτελούν ένα τυπικό δείγμα της γόνιμης συνεργασίας του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου από τη χρυσή εποχή της ακμής του ελαφρολαϊκού τραγουδιού, λίγο πριν έρθει η Μεταπολίτευση και φέρει τα πάνω κάτω στα δισκογραφικά δεδομένα.
Όπως εύγλωττα υποδεικνύει και ο τίτλος, πρόκειται για έναν κύκλο δώδεκα ερωτικών τραγουδιών. Ο δίσκος γνώρισε σημαντική εμπορική απήχηση και πολλά τραγούδια του ξεχώρισαν κι ακούστηκαν πολύ, όπως τα: "Σ' ευχαριστώ", "Μια βραδιά του Μαγιού", "Ήσουνα παιδί" και "Βροχή και σήμερα". Είναι τραγούδια πάνω στη γνώριμη μανιέρα του συνθέτη με ευαίσθητες μελωδίες, στέρεους λαϊκούς ρυθμούς και εύστοχη ενορχήστρωση. Το εναρκτήριο τραγούδι ("Εϊβαλά") είναι γραμμένο σε σκοπό τσάμικο και είναι ένα από τα τρία γνωστότερα "έντεχνα" τσάμικα εκείνης της περιόδου, πλάι στο "Πρώτο περιστέρι" από το "Ηλιοσκόπιο" του Σταύρου Κουγιουμτζή και στο "Τσάμικο" από την "Αθανασία" του Μάνου Χατζιδάκι. Το γλυκόπικρο "Βροχή και σήμερα" (από τις ωραιότερες μελωδίες του συνθέτη) αποτελεί παραλλαγή πάνω στη μελωδία του τραγουδιού "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" που πρωτοακούσαμε στην ταινία "Όμορφες μέρες" (1970).
Τα τραγούδια ερμηνεύουν εκφραστικά κι ευαίσθητα ο δημοφιλέστατος εκείνη την περίοδο Σταμάτης Κόκοτας και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία εικοσάχρονη ακόμη τραγουδίστρια κουβαλούσε ήδη στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Δήμου Μούτση, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά και του Γιάννη Σπανού.

(c) LP | EMI Columbia | 1973 | πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ο δίσκος αυτός είχε εξαιρετικά τραγούδια ωραίες ερμηνείες αλλά μια προχειρότητα στα εξώφυλλα και τη συσκευασία. Κυκλοφόρησε δε σε δύο εκδοχές με διαφορετικά τραγούδια στην εξάδα της Δήμητρας Γαλάνη. Αντί για τα δημοτικοφανή "Νάνι Νάνι" κι "Ένα πουλί στην ποταμιά" περιείχε το "Ένα παλληκάρι" που θύμησε κάπως το Χριστινάκι στην εισαγωγή και το επίσης τσάμικο "Οκτώ μικρά παιδιά". Τα 2 τελευταία η τραγουδίστρια συμπεριέλαβε στον δίσκο "Λεπτομέρειες"

Στην συνέχεια, κυρίως, τα τραγούδια του Κόκοτα σκορπίστηκαν σε προσωπικές συλλογές και δίσκους πορτραίτα κι έτσι το όλο πράγμα έχασε την όποια δυναμική είχε.
Επί της ουσίας είναι σαν να πρόκειται για 2 διαφορετικούς δίσκους για το κάθε τραγουδιστή που συμπορεύτηκαν σε μια συμβατική συσκευασία.
Αυτό δεν υποτιμά την αξία των τραγουδιών που είναι ένα κι ένα με κορυφαίο το "Σ' ευχαριστώ", ερωτική υπέρβαση και αλτρουισμός!

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...