Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Σταύρος Κουγιουμτζής: Όταν ανθίζουν πασχαλιές (1971)

Ιδού ένας ακόμη δίσκος από τη χρυσή εποχή του ελληνικού τραγουδιού, όταν έβγαιναν δίσκοι που ακούγονταν μονορούφι απ' την αρχή ως το τέλος. Ο δίσκος "Όταν ανθίζουν πασχαλιές" του Σταύρου Κουγιουμτζή ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία. Δώδεκα καταπληκτικά τραγούδια, το ένα ωραιότερο από το άλλο, καταξιωμένα απόλυτα με τη σφραγίδα του κλασικού. Ο Κουγιουμτζής σε μια από τις κορυφαίες δημιουργικές στιγμές του. Είναι η εποχή που ο Μάνος Λοΐζος δήλωνε ότι ζήλευε τα τραγούδια του Κουγιουμτζή και πανηγύριζε σαν παιδί όταν έγραψε το "Αχ, χελιδόνι μου" λέγοντας πως έγραψε επιτέλους ένα τραγούδι σαν κι αυτά του Κουγιουμτζή!
Εδώ θα βρούμε το ωραιότερο ίσως τραγούδι που έγραψε ποτέ ο συνθέτης, το συγκλονιστικό "Ένας κόμπος η χαρά μου" που τα τελευταία χρόνια ξανακούστηκε σε πολλοστή εκτέλεση αποδεικνύοντας την ανεξάντλητη αντοχή του στο χρόνο. Εδώ επίσης η εξαίσια μελοποίηση του "Γεια χαρά καλή" από ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που δίνεται σε διπλή εκδοχή, μία με λόγια και μία με ορχήστρα. Εδώ ακόμα εκείνος ο υποβλητικός λαϊκός ύμνος που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο ("Όταν ανθίζουν πασχαλιές"). Ρωμαλέες λαϊκές μελωδίες πλημμυρίζουν ολόκληρο το δίσκο. 
Σε οκτώ από τα ένδεκα τραγούδια οι στίχοι είναι του ίδιου του συνθέτη, ένα είναι το ποίημα του Βάρναλη που προαναφέραμε, ενώ τα άλλα δυο ("Κάποιον άλλον φίλησες", "Χάντρα στο κομπολόι σου") έχουν στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομά του λόγω συμβολαίου με άλλη εταιρία. 
Άξιοι ερμηνευτές των τραγουδιών είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Καλατζής, σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. 
Γενικότερα, θα έλεγα ότι είναι ένας δίσκος χαμηλών τόνων με ισοδύναμα και πανέμορφα τραγούδια που εγώ προσωπικά τον έχω στην πρώτη θέση των προτιμήσεών μου από ολόκληρη τη δισκογραφία του συνθέτη. Ίσως το μόνο τραγούδι που βρίσκω κάπως παράταιρο είναι το εναρκτήριο "Ξενάκι είμαι και θαρθώ" με τον δημώδη μουσικό σκοπό του, αλλά αυτό υπήρξε και το μεγαλύτερο σουξέ που ανέδειξε ο συγκεκριμένος δίσκος! Επίσης πρέπει να διευκρινίσω ότι η αρχική έκδοση είχε πολύ διαφορετικό εξώφυλλο από αυτό που καθιερώθηκε στις πολλαπλές επανεκδόσεις του δίσκου, αναλογικές ή ψηφιακές.

(c) LP | Minos | 1971 | πηγή: d58.

2 σχόλια:

Ulysses Joven είπε...

Thanks so much for sharing, long time been looking for this one :)

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...