Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός: L' ame Grecque (1973/1976)

Έχουμε σήμερα έναν ακόμη ορχηστρικό δίσκο του Γιάννη Σπανού που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1973 με τίτλο "Ελληνική ψυχή" (Minos/Margo) κι επανεκδόθηκε στη Γαλλία το 1976 με τίτλο "L' ame Grecque" με το πραγματικό αυτή τη φορά όνομα του συνθέτη και όχι με το ψευδώνυμο Kyriakos, όπως στους τεσσεριςς που προηγήθηκαν στο Βέλγιο κατά το διάστημα 1965-1969 ("Theme fron Zorba the Greek & More", "Exciting Dance Music of Greece", "Melina! Melina!", "Mediterranean Holiday").
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα χορευτικά και μελωδικά οργανικά κομμάτια, μερικά παρμένα από γνωστά τραγούδια, όλα συνθέσεις του Γιάννη Σπανού ενορχηστρωμένα με τη γνωστή μαεστρία του. Μεταξύ των μελωδιών αναγνωρίζουμε τα θέματα των τραγουδιών "Βάρκα χωρίς πανιά", "Όμορφες μέρες", "Γύριζαν τα τρένα" και άλλα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την παραγωγή υπογράφουν ο Louis Alberti και ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Michel Legrand, φίλος και κατά διαστήματα συνεργάτης του Σπανού, ενώ το σχόλιο στο οπισθόφυλλο και την καλλιτεχνική διεύθυνση της γαλλικής έκδοσης υπογράφει ο Marcel Rothel, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του '60 είχε ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του Έλληνα συνθέτη. 

(c) LP | AZ/LA | 1976 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: