Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο άγνωστος τραγουδοποιός Νάσος Νανόπουλος (1972-1983)

Σκαλίζοντας σήμερα τα παλιά μου 45άρια της Δήμητρας Γαλάνη θυμήθηκα έναν άγνωστο και λησμονημένο τραγουδοποιό της δεκαετίας του '70, τον Κωνσταντινουπολίτη Θανάση Νάκα ή Νάσο Νανόπουλο (γενν. 1928), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία σε μεγάλη ηλικία, μόλις το 1972, και μάλιστα με δυο 45άρια που τραγούδησε η εικοσάχρονη τότε Δήμητρα Γαλάνη για λογαριασμό της Columbia.
Πρόκειται λοιπόν για δυο δισκάκια με τέσσερα όμορφα λαϊκά τραγούδια σε στίχους και μουσική του Θανάση Νάκα, όπως υπέγραφε αρχικά. Οι τίτλοι των τραγουδιών ήταν: "Πού να 'βρω το κουράγιο", "Πέτρινο δάκρυ", "Έρημοι δρόμοι" και "Καμάρι μου". Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Θέμ. Ρούσσος.
Αρκετά χρόνια αργότερα, φτάνοντας πια στο 1980, όταν η Δήμητρα Γαλάνη είχε πλέον μεταγραφεί στη Minos, ο συνθέτης ηχογράφησε μαζί της άλλα δυο τραγούδια με τους τίτλους: "Προσκλητήριο", "Άννα Φρανκ". To δεύτερο μάλιστα υπάρχει και σε μια δεύτερη εκδοχή με συμμετοχή χορωδίας. Διευθυντής ορχήστρας ο Σπύρος Παπαβασιλείου.
Στο ενδιάμεσο πάντως διάστημα ο συνθέτης γνώρισε μια μεγάλη επιτυχία που έκανε κάπως γνωστότερο το όνομά του κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1976 με το τραγούδι "Άσπρα πουλιά" που διηύθυνε ο Κώστας Κλάββας και ερμήνευσε η Μαρία Δουράκη, η οποία το συμπεριέλαβε και στον προσωπικό της δίσκο "Δεν είν' αυτό δεσμός" (Polydor, 1977).
Oι σποραδικές αυτές εμφανίσεις του συνθέτη συνεχίστηκαν και τα κατοπινά χρόνια. Έτσι το 1982 ηχογράφησε άλλο ένα 45άρι για τη Minos με τα τραγούδια: "Όμορφέ μου κόσμε" και "Παράπονο". Ερμηνευτές τα αδέλφια Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Σαρρής. Διευθυντής ορχήστρας αυτή τη φορά ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Τέλος, το 1983 ηχογράφησε με τον Αντώνη Καλογιάννη για τη Philips (Olympic) ένα ακόμη 45άρι με τα τραγούδια "Ο θρύλος" και "Δυο στάλες βροχή" υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κλάββα.
Αυτά τα δώδεκα τραγούδια του συνθέτη λοιπόν που καλύπτουν την περίοδο 1972-1983 μάζεψα γι' αυτό το μικρό πορτρέτο του που σας παρουσιάζω σήμερα, αν και υπάρχουν κάμποσα ακόμη σκόρπια από την ίδια περίοδο που ίσως τα παρουσιάσω σε άλλη ευκαιρία. Φυσικά ο συνθέτης δε σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε με τον ίδιο αργό ρυθμό να ηχογραφεί κάποια σκόρπια τραγούδια μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '90 συνεργαζόμενος με διάφορους τραγουδιστές, όπως η Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, ο Χάρης Γαλανός, ο Γιάννης Λέφερης και κάποιοι άλλοι.
(c) Vinyl 45'' | Columbia/Minos/Philips | 1972-1983 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/Κυριάκος/ d58

2 σχόλια:

nikos4 είπε...

Είχε γράψει και δύο με τον Κοντολάζο που δεν βγήκαν σε μεγάλο δίσκο , σου τα στέλνω , μαζί με κάποια άλλα , για προσθήκη ή μελλοντική χρήση
http://www.easybytez.com/yv9bplo00kug

...ολοικ είπε...

Πολυ καλο!!!!