Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ο Φώτης Πολυμέρης τραγουδά λαϊκά τραγούδια (1967)

Δεν είναι εύκολο να περιγραφεί σε ένα σύντομο σημείωμα η χαρισματική προσωπικότητα ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη, όπως ο Φώτης Πολυμέρης (1920-2013), ένας κορυφαίος ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού με συνεχή παρουσία στο πεντάγραμμο για πάνω από τρεις δεκαετίες, από τα μέσα του '30 και μετά. Διέθετε μοναδικής ποιότητας φωνητικό ηχόχρωμα που τον έκανε να ξεχωρίζει σε κάθε ερμηνεία του, ώστε να θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος όλων των ερμηνευτών του συγκεκριμένου χώρου, ενώ υπήρξε και ο ίδιος αξιόλογος συνθέτης με αρκετές δεκάδες όμορφα τραγούδια στο ενεργητικό του. Ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής του στο τραγούδι συμπορεύτηκε με τον στενό του φίλο Νίκο Γούναρη, ενώ ερμήνευσε αμέτρητα τραγούδια των πιο εκλεκτών δημιουργών του είδους, όπως ο Αττίκ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Χρήστος Χαιρόπουλος, ο Μίμης Κατριβάνος, ο Γιάννης Βέλλας, ο Τάκης Μωράκης και ο Γιώργος Μουζάκης.
Εδώ έχουμε ένα όψιμο δείγμα της τραγουδιστικής τέχνης του Φώτη Πολυμέρη. Πρόκειται για ένα προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του που κυκλοφόρησε το 1967 από τη Fidelity. Το υλικό του δίσκου κινείται περισσότερο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού της εποχής και γιαυτό βλέπουμε στη σύνθεση των τραγουδιών ονόματα σαν του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Γιώργου Μητσάκη, αλλά και του Γιώργου Μουζάκη μαζί με μερικά δικά του τραγούδια. Οι ερμηνείες του είναι υπέροχες ακόμη και στο ασυνήθιστο γι' αυτόν λαϊκό ρεπερτόριο κι ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί μια θαυμάσια παρακαταθήκη της μεγάλης του τέχνης.

(c) LP | Fidelity | 1967 | πηγή: Ιδομενέας

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Πολύ ωραία και σπάνια ανάρτηση! Εύγε!!

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική και σπανιότερη [επαν]έκδοση του ηχογραφημένου στην Αμερική "New Popular Songs From Greece" (Grecophon GR 133).