Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Οδός Θόλου: Το Νέο Κύμα κι ο δρόμος του (1994)

Το Νέο Κύμα ήταν το μεγάλο δημιούργημα του Αλέκου Πατσιφά στη νεοσύστατη δισκογραφική του εταιρία Lyra εν έτει 1964. Επρόκειτο για τη μεταφορά του αντίστοιχου μουσικού όρου από τη γαλλική μουσική και βασικός συνδετικός κρίκος των δύο αυτών κατ' ουσίαν εντελώς διαφορετικών μουσικών κόσμων στάθηκε ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Σπανός, ο οποίος για κάμποσα χρόνια μοίραζε τη ζωή και το έργο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Το Νέο Κύμα άνθισε στις ιστορικές μπουάτ της Πλάκας, εκεί στην περίφημη Οδό Θόλου, όπου δεκάδες εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες - συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές, μουσικοί -  δημιούργησαν τις μοναδικές εκείνες παρεΐστικες βραδιές με τραγούδια, ποίηση, θεατρικά δρώμενα και λαθραίους αντιστασιακούς ψιθύρους για το δικτατορικό καθεστώς!
Το Νέο Κύμα λοιπόν ήταν υπόθεση κάποιων δημιουργών χαμηλού προφίλ που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Πατσιφά και ηχογραφούσαν αποκλειστικά για τη Lyra. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία μπόρεσε να σταθεί στο αμείλικτο δισκογραφικό κατεστημένο έχοντας ως ακαταμάχητο όπλο και συγκριτικό της πλεονέκτημα αυτό το νέο είδος τραγουδιού που συμβατικά το λέμε πια όλοι ως Νέο Κύμα. Και φαίνεται πως η ευρεία αποδοχή του ρεύματος αυτού δεν άφησε ήσυχους τους ανταγωνιστές της Lyra, οι οποίοι προσπάθησαν να πλαγιοκοπήσουν τον απροσδόκητο αντίπαλο με απόπειρες ηχογραφήσεων στα δικά της πρότυπα πασχίζοντας να αντιπαρατάξουν το δικό τους Νέο Κύμα!
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την έκδοση που σας παρουσιάζω σήμερα, η οποία κυκλοφόρησε το 1994 από την Columbia (που ήδη είχε ενώσει τις δυνάμεις της με τη Minos) σε αναλογική (και ψηφιακή) μορφή φέροντας τον εμφανώς παραπλανητικό τίτλο: "Οδός Θόλου: Το Νέο Κύμα κι ο δρόμος του"; Βέβαια η αυθαιρεσία, αν και προφανής, έχει μερικά έξυπνα άλλοθι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε κάποιο βαθμό τον τίτλο. Έτσι, επιστρατεύτηκαν μερικά ονόματα που πέρασαν από τη Minos/EMI, τα οποία όμως είχαν χτίσει το όνομά τους στη Lyra την εποχή του Νέου Κύματος. Μιλώ για τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λάκη Παππά. Ο πρώτος υπήρξε το μεγάλο όνομα της Lyra στα χρόνια του '60, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 βρέθηκε στη Minos χτίζοντας μια καινούργια καριέρα, η οποία ωστόσο πολλές φορές περιλάμβανε και επιστροφές στο παρελθόν του τραγουδιστή με επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών, μεταξύ των οποίων και αρκετών νεοκυματικών. Ο Λάκης Παππάς είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Columbia τραγουδώντας Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και δύο απολύτως νεοκυματικού ύφους τραγούδια, το αγαπημένο "Κάποιος γιορτάζει" μαζί με την άγνωστη τότε Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το "Πάει κι αυτή η Κυριακή" στην πρώτη του εκτέλεση και μάλιστα ενορχηστρωμένο από τον Σταύρο Ξαρχάκο!
Για να μην τα πολυλογούμε, η παρούσα έκδοση, πέρα από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως προς το περιεχόμενό της, καθώς περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα υπέροχα και διαχρονικά τραγούδια σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση. Έχουν επιλεγεί βέβαια τραγούδια χαμηλόφωνα και μελωδικά, ώστε να παραπέμπουν εμμέσως στο αυθεντικό Νέο Κύμα. Γιαυτό και ο δίσκος "Τραγούδια της χθεσινής μέρας", ο κατεξοχήν "νεοκυματικός" δίσκος της Minos (με τη Γαλάνη και την Αλεξίου), έχει εδώ την τιμητική του! 


Τα περισσότερα τραγούδια υπογράφονται από κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Γιάννης Σπανός και αρκετοί άλλοι. Και φυσικά έχουμε μια εντυπωσιακή παρέλαση εκλεκτών ερμηνευτών, όπως: Γιάννης Πουλόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Λάκης Παππάς, Μαρία Φαραντούρη, Κώστας Χατζής, Μαρίζα Κωχ, Νίκος Ξυλούρης, Μανώλης Μητσιάς και άλλοι. 

(c) 2LP | Minos/EMI | 1994 | πηγή: tzil/d58

5 σχόλια:

...ολοικ είπε...

(Οχι μπρε συ,το Παει κι αυτη η Κυριακη εχει την ενορχηστρωση του ξαρχακου και δεν υπαρχει σε αλλο μεγαλο βινυλιο)

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Από κάπου έχω βρει τον δίσκο σε mp3, όπου το "Δακρυσμένα μάτια" δεν είναι σε ερμηνεία του Χατζή, που λέει το εξώφυλλο του δίσκου, αλλά του Μίκη θεοδωράκη, από το Extended 45άρι "Οι λιποτάκτες". Μου έδωσαν λάθος κομμάτι, ή είναι λάθος το εξώφυλλο του δίσκου;
Μήπως έχεις τον δίσκο να μου το επιβεβαιώσεις;

Άαβας / d58 είπε...

@Γιώργος ο Ασματρόνης
Έχω το δίσκο φυσικά. Και βεβαίως είναι ο Κώστας Χατζής που το ερμηνεύει! Μοιάζει αρκετά με τη φωνή του Μίκη όπως ακούγεται στους "Λιποτάκτες", αλλά είναι ο Χατζής.

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Πράγματι, τώρα που έβαλα τις δύο ερμηνείες δίπλα δίπλα, φαίνεται η διαφορά.
Ο Χατζής με μπέρδεψε γιατί τη μόνη ερμηνεία του που είχα ακούσει είναι από τον δίσκο τού '66 "Σε τραγούδια Θεοδωράκη Χατζιδάκι Μαρκόπουλου Χατζή" όπου είναι στη μπουάτ με την κιθάρα του. Η ηχογράφηση στην "Οδό Θόλου" είναι σε στούντιο. Μήπως ξέρεις σε ποιον δίσκο πρωτοκυκλοφόρησε;

Άαβας / d58 είπε...

Υποθετικά μπορώ να πω με σχετική σιγουριά ότι πρωτοβγήκε σε δισκάκι 45 στροφών γύρω στο 1963, όπως και τα άλλα τρία τραγούδια από τους Λιποτάκτες.