Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Χριστόδουλος Χάλαρης (1946-2019)

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης (1946-2019). Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου 1946. Η καταγωγή του ανάγονταν στην Κρήτη και τη Σαντορίνη. Οι μουσικές του σπουδές ήταν επικεντρωμένες κυρίως στη βυζαντινή μουσική παράλληλα με ολοκληρωμένες σπουδές στα μαθηματικά και την πληροφορική. Υπήρξε μαθητής του Γ. Ξενάκη στο Παρίσι, όπου και εκπόνησε τη διατριβή του "Δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής" ως σπουδαστής στην περίφημη Ecole Pratique des Haute Etudes.
Η συμβολή του Χάλαρη στην ανάσυρση από τη λήθη σπάνιων και λησμονημένων δημιουργών της μουσικής ανά τους αιώνες, ιδιαίτερα της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου, υπήρξε ανυπολόγιστη, όπως ανυπολόγιστης αξίας είναι και οι αμέτρητες ηχογραφήσεις άγνωστων μουσικών έργων από τη διαχρονική παρακαταθήκη του μουσικού μας πολιτισμού. 
Στη δεκαετία του '70 έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό τραγούδι και ηχογράφησε μια έξοχη σειρά δίσκων με τραγούδια βασισμένα σε ποίηση και στίχους των Γιάννη Κακουλίδη, Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Λογοθέτη. Στο διάστημα λοιπόν 1973-1980 κατέθεσε έξι αριστουργηματικούς δίσκους ερμηνευμένους από σημαντικούς ερμηνευτές, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρύσανθος και η Τάνια Τσανακλίδου. Οι κορυφαίες στιγμές του ήταν οι δίσκοι "Δροσουλίτες" (1975) και "Ερωτόκριτος" (1976). Το 1980 εκδόθηκε η μουσική που έγραψε για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Ο Μεγαλέξαντρος", ενώ τα επόμενα χρόνια σταδιακά στράφηκε στο κύριο ενδιαφέρον του που ήταν η ελληνική μουσική ανά τους αιώνες με έμφαση στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο εκδίδοντας δεκάδες έργα παλιών και λησμονημένων συνθετών που γνώρισαν διεθνή αποδοχή και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές.
Προσωπικά έχω μια ξεχωριστή αδυναμία στο δίσκο "Δροσουλίτες" που εκδόθηκε το 1975 από την Columbia. Το έργο βασίζεται σε αριστουργηματικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου με έντονες αναφορές στον ελληνισμό του παρελθόντος και στις ελληνικές παραδόσεις και δοξασίες. Η μουσική του Χάλαρη χαρακτηρίζεται από έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό συγκερασμό έντεχνων και παραδοσιακών ηχοχρωμάτων με μια συναρπαστική ενορχήστρωση και συγκλονιστικές ερμηνείες από τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Χρύσανθο. Ένα έργο σταθμός της ελληνικής δισκογραφίας...




3 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Κρίμα. Έφυγε ένας σπουδαίος μουσικολόγος.
Πέρα από τα ερευνητικά έργα του (βυζαντινά κλπ), ας αναφερθεί
και το " ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ" (1991).'Ήταν καλός δίσκος.
"Η Πασκαλιά γιατ' έτσι λίγο να βαστάξει!"

anastassiou100 είπε...

Κριμα πολυ κριμα.Τουλαχιστον μας αφησε αυτη τη μουσικη κληρονομια.Καλο ταξιδι Χριστοδουλε.

Julian Balston είπε...

Ξένος Κορώνης,Ιωάννης Κουκουζέλης,Νικηφόρος Ηθικός,Ιωάννης Γλυκύς,Ιωάννης Λαμπαδάριος,Αρσένιος Μοναχός,Μανουήλ Δούκας Χρυσάφης,Θεοφάνης Καρύκης,Δημήτριος Δοκειανός,Πέτρος Μπερεκέτης,Πέτρος Πελλλοπονήσιος και πόσους άλλους συνθέτες μας έμαθε