Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Μπάμπης Πραματευτάκης: Στο δρόμο της αναζήτησης (1978)

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη δισκογραφική προσφορά του πολύπλευρου Ρεθυμνιώτη συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη με μια ματιά και σε άλλες μουσικές πλευρές του με δεδομένο ότι η λιγοστή δισκογραφική του παρουσία οφείλεται πρωτίστως στα ευρύτερα μουσικά του ενδιαφέροντα που συνδέονται με το πεδίο της λόγιας μουσικής, της διδασκαλίας και της χορωδιακής διεύθυνσης.
Το 1978 λοιπόν εκδόθηκε από τη μικρή τοπική εταιρία Arkadi Records ο πολύ ενδιαφέρων δίσκος "Στο δρόμο της αναζήτησης" με τη συμμετοχή του αξιόλογου χορωδιακού σχήματος Ρεθεμνιώτικη Μικτή Χορωδία, ένα πολυμελές μικτό σύνολο αποτελούμενο από 46 χορωδούς, το οποίο ιδρύθηκε το 1974 και ανέπτυξε τη δραστηριότητά του στην τοπική μουσική ζωή υπό τη διεύθυνση του Πραματευτάκη. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα μέρη διαφορετικής μουσικής καταγωγής. Έχουμε λοιπόν πρωτότυπα τραγούδια του Μπάμπη Πραματευτάκη, αλλά και ριζίτικα τραγούδια, καθώς και δύο κλασικά θέματα από τη λόγια δυτική παράδοση, όλα προσαρμοσμένα στο μουσικό ύφος της χορωδίας, ενώ στα σολιστικά μέρη ακούγονται οι Γιάννης Λαγουδάκης και Βαγγέλης Στεφανάκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα τραγούδια του συνθέτη αποτελούν μελοποιημένα ποιήματα αξιόλογων ποιητών, όπως ο Ρεθυμνιώτης Παντελής Πρεβελάκης, ο Γιώργος Καλομενόπουλος, ο Σπύρος Λίτινας, ο Αντώνης Σανουδάκης και άλλοι.
Σπανιότατος δίσκος που μας προσφέρει και πάλι ο φίλος Ιδομενέας.

(c) LP | Arkadi Records | 1978 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομενέας/d58

5 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Φχαριστουμε σε Δημητρη ,φχαριστουμε και τον Ιδομενεα,μαλλον γειτονας Ρεθυμνιώτης ειναι,για την παρουσίαση τετοιων μελώδικων κομματιών!!!

Εβιβα σου Ιδομενεα!!!Σκουτελοβαρυχνω σου!!!

idom είπε...

Καθυστερημένα αντιστέκομαι σου. Στην υγειά σου!!!

Άαβας / d58 είπε...

Στην υγειά και των δυο σας, Κρητίκαροι φίλοι μου!

Δημήτρης Βάλλης είπε...

Αγαπητοί φίλοι. Αφού δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε στο blog, θα ήθελα να συμπληρώσω στα υπέροχα δημιουργήματα του μεγάλου Μπάμπη Πραματευτάκη, άλλα δύο άλμπουμ: "Χαράματα Χτυπούν Την Πόρτα" (Sonora, 1974) και "Αντίλαλοι από την Ελλάδα" (Telefunken, 1980).

Άαβας / d58 είπε...

@Δημήτρης Βάλλης
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μήπως έχεις τα δυο αυτά άλμπουμ να μας τα προσφέρεις;