Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Καίτη Μπελίντα: Μπελίντα ΙΙ (1979)

Το 1978 έφυγε πρόωρα από τη ζωή η κορυφαία τραγουδίστρια Καίτη Μπελίντα (1923-1978), κατά κόσμον Αικατερίνη Πολιτοπούλου, μετά από μακρά θητεία στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, αλλά και του μουσικού θεάτρου. Ηχογράφησε πολλά τραγούδια από το 1951 που πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία γνωρίζοντας δεκάδες επιτυχίες και ευρύτατη αναγνώριση ως σπουδαία ερμηνεύτρια. 
Η επίσημη προσωπική δισκογραφία πάντως της Καίτης Μπελίντα περιορίζεται σε δύο μόλις αναλογικά άλμπουμ που φέρουν για τίτλο το όνομά της. Και τα δυο εκδόθηκαν από τη Margophone της Minos. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 1969, ενώ το δεύτερο δέκα χρόνια αργότερα, το 1979, λίγο μετά το θάνατό της. 
Το δεύτερο άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης επιλεγμένες ηχογραφήσεις της ερμηνεύτριας από την εποχή των 78 και 45 στροφών. Μεταξύ αυτών και οι περίφημες "Αλυσίδες" του Κώστα Γιαννίδη που της χάρισαν το πρώτο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1962. Τα υπόλοιπα τραγούδια υπογράφονται από τους μεγαλύτερους μετρ του είδους, όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Γιάννης Βέλλας, ο Αλέκος Σπάθης και ο Μενέλαος Θεοφανίδης.
Σημειώνω ότι η Minos εξέδωσε μία ακόμη συλλογή τραγουδιών της Μπελίντα το 1998 στο πλαίσο της σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" με πολλά ανέκδοτα τραγούδια της από το παρελθόν. Αυτός είναι και ο μόνος ολοκληρωμένος ψηφιακός δίσκος της μεγάλης αυτής φωνής.

(c) LP | Margophone/Minos | 1978 | πηγή: Αντώνης/Νίκος/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: