Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Φίλιππος Νικολάου: Μου χρωστάς, δε σου χρωστάω (1978)

Ο Φίλιππος Νικολάου υπήρξε ένας πολύ δημοφιλής ελαφρολαϊκός ερμηνευτής με σπουδαία δισκογραφική παρακαταθήκη κυρίως στη δεκαετία του '70. Διέθετε φωνή με καλό χρωματισμό, ενώ συχνά έγραφε και στίχους, ακόμη και μουσική σε πολλά τραγούδια του. Είχε κάνει την πρώτη μεγάλη επιτυχία του το 1971 με το πολύ αγαπημένο τραγούδι "Όταν", το οποίο έδωσε και τον τίτλο στην πρώτη προσωπική του δουλειά με τον ίδιο τίτλο. Ακολούθησαν πολλές ακόμη αξιόλογες στιγμές ("Φύλλα φθινοπωρινά", "Μια καρδιά για σένανε", "Μάη μου", "Στο άδειο μου πακέτο". "Μεγιέ μελέ"...) που τον επέβαλαν ως σημαντική τραγουδιστική μονάδα για πολλά χρόνια.
Το 1978 από τη Philips κυκλοφόρησε ο 8ος κατά σειρά προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Μου χρωστάς, δε σου χρωστάω". Πρόκειται για ένα τυπικό άλμπουμ της εποχής εκείνης με ελληνικά και διασκευασμένα τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο, όπως είχε γίνει συρμός στα μεταπολιτευτικά χρόνια από πολλούς καλλιτέχνες του ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου (Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος κ.ά.). Οι πιο πετυχημένες στιγμές αυτού του δίσκου ανήκουν ακριβώς στην κατηγορία των ξένων διασκευών, όπως το ομότιτλο τραγούδι του Enrico Macias που τότε έκανε το γύρο του κόσμου ή το ιταλικό "Ψυχούλα μου δυο λόγια". Από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου ακούστηκε πολύ το "Έ, ρε και νάχαμε" που έγραψε ο ίδιος ο Φίλιππος Νικολάου, ο οποίος μάλιστα υπογράφει και τους περισσότερους στίχους των τραγουδιών, ενώ στη μουσική έχουμε ποικίλες συμμετοχές, όπως του Δώρου Γεωργιάδη, του Χάρη Λυμπερόπουλου και του Στ. Λαζάρου
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Κώστας Κλάββας, εκτός από τρία τραγούδια του Δώρου Γεωργιάδη που τα ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο ίδιος.

(c) LP | Philips | 1978 | πηγή: sanch/d58

3 σχόλια:

Α είπε...

ε οχιιιιιιιιι Φιλλιπος Νικολαου και η κορυφη της ποιότητας - μαζι με Ρακιντζη χα χα

και η παρακμιακή δεκατία 8ο

δεν πειράζει αφού εκοβες κουπονια της ΚΝΕ ήταν παραγωγική για σένα

Άαβας / d58 είπε...

Φίλλιπος (με δύο "λ"!!!), Ρακιντζής, ΚΝΕ!!! Απίθανος αχταρμάς, ομολογώ! Από πού όμως προκύπτει ότι ο Φίλιππος Νικολάου αποτελεί την "κορυφή της ποιότητας"; Ποιος είσαι του λόγου σου που γράφεις ανόητες εξυπνάδες εδώ πέρα, ενώ δεν καταλαβαίνεις καν αυτά που διαβάζεις; Έχει ένα σωρό ιστοσελίδες του επιπέδου σου τριγύρω. Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;

Unknown είπε...

Ο Φίλιππος Νικολάου υπήρξε, κατ"εμέ, ο κορυφαίος Έλληνας ερωτικός ερμηνευτής! Διέθετε όλο εκείνο το πακέτο που τον έκανε ασυναγώνιστο στις μεγάλες πίστες της εποχής και επιπλέον είναι και ιδιαίτερα μορφωμένος.