Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Τάσος Διακογιώργης: Νησιώτικο σαντούρι (1980)

Το σαντούρι, κλασικό έγχορδο επιτραπέζιο όργανο της ανατολίτικης παράδοσης με ρίζες από την Περσία, συνδέεται άρρηκτα και διαχρονικά με την ελληνική μουσική, τόσο την παραδοσιακή, όσο και τη λαϊκή, ακόμη και την "έντεχνη". Από τους παλιότερους δεξιοτέχνες σαντουριέρηδες που μετέφεραν την τέχνη τους από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ήταν ο Ιάκωβος Μοντανάρης και ο Μήτσος Αραπάκης, αργότερα ο Τάκης Λαβίδας και από τη δεκαετία του '60 και δώθε ο Αριστείδης Μόσχος, ο Τάκης Σούκας και - πάνω απ' όλους - ο Τάσος Διακογιώργης. Τα τελευταία χρόνια έχει ανατείλει και το άστρο του Ανδρέα Κατσιγιάννη με την υπέροχη Εστουδιαντίνα του στο Βόλο.
Ο Τάσος Διακογιώργης (1924-2007) καταγόταν από τη Ρόδο. Υπήρξε ο σαντουριέρης με τη μεγαλύτερη θητεία στο λεγόμενο "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι χάρις στον Μάνο Χατζιδάκι που πρώτος τον εισήγαγε στο χώρο αυτό. Ο χαρακτηριστικός ήχος του στιβαρού του παιξίματος έχει καταγραφεί σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις, όπως στο "Άξιον Εστί" του Μίκη, στον "Θησέα" του Γιάννη Μαρκόπουλου, στη "Ρεζέρβα" του Διονύση Σαββόπουλου και σε αμέτρητες άλλες εκδόσεις.
Εδώ έχουμε ένα μικρό δείγμα της απαράμιλλης τέχνης του Τάσου Διακογιώργη. Πρόκειται για μια αναλογική έκδοση με τίτλο "Νησιώτικο σαντούρι", η οποία κυκλοφόρησε το 1980 από την ετικέτα Alcyon. Από τον τίτλο φαίνεται και το περιεχόμενο του δίσκου. Έχουμε λοιπόν μια υπέροχη μουσική περιδιάβαση σε νησιωτικές περιοχές του ελληνισμού, όπου το σαντούρι γνώρισε ευρύτατη χρήση. Συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί χαρακτηριστικά ακούσματα από τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Κύπρο με κατάλληλες προσαρμογές του ηχητικού υλικού, ώστε το σαντούρι να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Τάσος Διακογιώργης είναι φυσικά ο σολίστας και μαζί του στο λαούτο ο γνωστός συνθέτης Νίκος Τάτσης.

(c) LP | Alcyon | 1980 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Διαμάντια!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε πολύ!!! σπάνιο διαμάντι!!
αν έχεις κάτι σχετικό με τον Κίτσο Χαρισιαδη (κλαρίνο) ή μουσική για τα Αναστενάρια να μοιραστείς θα το εκτιμούσαμε πάρα πολύ. Λεωνίδας