Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Μπάμπης Πραματευτάκης: Μαρμαρυγές (1990)

Η μουσική διαδρομή του Μπάμπη Πραματευτάκη μοιράζεται ανάμεσα σε συνθέσεις παραδοσιακού προσανατολισμού και πρωτότυπης γραφής στη γραμμή της "έντεχνης" δημιουργίας, ενώ μεγάλο μέρος της δράσης του είναι αφιερωμένο στη μουσική διδασκαλία και τη διεύθυνση οργανικών συνόλων λόγιας κατεύθυνσης. Η δισκογραφική του παρουσία ήταν έντονη τη δεκαετία του '70, ενώ στη συνέχεια οι εμφανίσεις του ήταν πολύ σπάνιες.
Πολύ αργότερα λοιπόν από την πρώτη του περίοδο, το 1990, όταν πια είχε χαθεί από το δισκογραφικό προσκήνιο, επανήλθε ξαφνικά με έναν καινούργιο κύκλο τραγουδιών υπό τον τίτλο "Μαρμαρυγές", ο οποίος εκδόθηκε σε ανεξάρτητη παραγωγή έξω από το επίσημο δισκογραφικό κατεστημένο. Σκεφτείτε ότι ο Πέτρος Δραγουμάνος δεν τον αναφέρει καν στον εγκυρότατο και πολύ ενημερωμένο δισκογραφικό του κατάλογο!
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια λυρικού χαρακτήρα με ενορχήστρωση που δε θυμίζει σε τίποτε το παλιό ύφος του συνθέτη. Στους στίχους εμφανίζονται τα ονόματα των Χ. Λιονή, Ζ. Ζαννέτου, Ε. Λαδιά, Σ.Ρ. Κωνσταντίνου και Σ. Χαρκιανάκη. Πρόκειται για άγνωστους Κρητικούς και Κύπριους στιχουργούς, οι οποίοι μας προσφέρουν στίχους που αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες στιγμές αυθεντικής ευαισθησίας.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βαγγέλης Αραμπατζόγλου, επίσης άγνωστος σε μένα, και η υπέροχη Φερενίκη Βαλαρή, αυτή η εκλεκτή ερμηνεύτρια που μας πρωτογνώρισε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1974 στο δίσκο "Ο οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης", ενώ στη συνέχεια τη χαρήκαμε σε πολύ αξιόλογες δουλειές της Ρίκας Δεληγιαννάκη ("Κάψαμε τα καράβια μας") και του Βασίλη Τενίδη ("Κύπρια έπη")

ΥΓ. Αν κάτι με ενοχλεί στη συγκεκριμένη έκδοση είναι η αισθητική του εξωφύλλου με την ψυχρή κομπιουτερίστικη κατασκευή του. Η σπανιότητα όμως του δίσκου υπερκαλύπτει κατά πολύ αυτό το μειονέκτημα και φυσικά δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και πάλι τον φίλο Ιδομενέα που μας τον χαρίζει...


(c) LP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1990 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομενέας/d58

6 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σας ανήκει.
Να είστε καλά.

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Συγχαρητήρια !!

Ανώνυμος είπε...

στο κείμενο γράφει : "Μαραγαρυγές" , ευχαριστώ που το διέκρινες.

Άαβας / d58 είπε...

@Ανώνυμος
"Μαργαρυγές" και όχι "Μαραγαρυγές" έγραφα κατά λάθος.
Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν είσαι ο συνήθης "άγνωστος" που δε βλέπει τίποτε άλλο εδώ μέσα παρά μονάχα επουσιώδεις αβλεψίες, ώστε να έχει την ικανοποίηση να επιδίδεται μονίμως σε διορθώσεις!!!
Το χόμπι σου πάντως θα έλεγα ότι έγινε πλέον ενοχλητικό! Ευχαριστώ κι εγώ αν το ...διέκρινες!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σας! Οι μαρμαρυγές ως ιατρικός όρος, είναι έκτακτες συστολές της καρδιάς(ανώμαλες) συνήθως... klant

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, αυτό σημαίνει ως τεχνικός ιατρικός όρος.
Αλλά η κυριολεκτική σημασία της λέξης είναι: λάμψη, λαμπύρισμα, ακτινοβολία.
Και φαντάζομαι ότι μ' αυτή τη σημασία θα πρέπει να την εκλάβουμε για ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, όπως τα λυρικά αυτά τραγούδια του Μπάμπη Πραματευτάκη...