Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Γρηγόρης Τζιστούδης: Ταξιδεύοντας (1983)

Αφού σας παρουσίασα χθες έναν από τους πρώτους προσωπικούς δίσκους του μπουζουξή Γρηγόρη Τζιστούδη με υλικό άλλων συνθετών παιγμένο δεξιοτεχνικά από τον ίδιο, σήμερα ολοκληρώνω αυτό το σύντομο πορτρέτο του σπουδαίου σολίστα με έναν ακόμη προσωπικό του δίσκο, ο οποίος όμως αυτή τη φορά περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό.
Αναφέρομαι στον ορχηστρικό δίσκο "Ταξιδεύοντας" που εκδόθηκε το 1983 από την (πρώην) CBS με εννέα πανέμορφα οργανικά κομμάτια, τη μουσική των οποίων συνυπογράφουν ο ίδιος ο Τζιστούδης και ο Βασίλης Κουμπής, αυτός ο εξαιρετικός νεοκυματικός συνθέτης που για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον σολίστα. 
Τα μουσικά θέματα του άλμπουμ είναι εμπνευσμένα από το ελληνικό τοπίο με έμφαση περισσότερο στο Αιγαίο, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Τζιστούδη. Ρυθμοί καθαρά ελληνικοί, χασάπικοι, χασαποσέρβικοι ή ζεϊμπέκικοι με έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, ενίοτε μάλιστα με έμμεσες αναφορές και στη λόγια μουσική γραφή, όπως η περίπτωση του "Ρόντο" που μοιάζει σαν ένα κλασικό Rondo από κάποιο κοντσέρτο του Μότσαρτ!

(c) LP |CBS | 1983 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή σου μέρα!! και ευχαριστούμε. Λεωνίδας.

n0str0 είπε...

Καλημερα
Για μια ακομη φορα εκφραζω τις εκ βαθεων ευχαριστιες μου.
Να εισαι παντα καλα φιλε μου.