Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Καίτη Μπελίντα: Μπελίντα (1969/1976)

Η Καίτη Μπελίντα (1923-1978) υπήρξε μια από τις κορυφαίες φωνές του λεγόμενου "ελαφρού" τραγουδιού μας κατά την όψιμη περίοδό του, μιας και η ακμή της σημειώνεται στις δεκαετίες του '50 και '60. Το όνομά της έγινε πασίγνωστο με τη μεγάλη επιτυχία "Η ταμπακιέρα" που της έγραψε ο Γιώργος Μουζάκης το 1951, με την οποία στράφηκε δυναμικά προς το τραγούδι, ενώ είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα στο θέατρο, μαζί με τη στενή της φίλη Σπεράντζα Βρανά. Ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη Γιάννη Βέλλα, ενώ τραγούδησε συνθέσεις όλων των μεγάλων δημιουργών του είδους, όπως ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μενέλαος Θεοφανίδης, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Αλέκος Σπάθης, ο Μίμης Πλέσσας, ακόμη και ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1962 κέρδισε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι "Αλυσίδες" του Κώστα Γιαννίδη στο ανανεωμένο φεστιβάλ τραγουδιού που εγκαινιάστηκε εκείνη τη χρονιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Το 1969 λοιπόν κάτω από τη στέγη της νεοσύστατης Minos και ειδικότερα στην ετικέτα Margophone, όπου ο Μάτσας φιλοξενούσε ηχογραφήσεις εκτός βασικού ρεπερτορίου, θα λέγαμε, εκδόθηκε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Καίτης Μπελίντα με τίτλο "Μπελίντα". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα χαρακτηριστικές στιγμές της ερμηνεύτριας παρμένες από σκόρπιες ηχογραφήσεις των 45 στροφών με επανεκτελέσεις κυρίως παλιών ελαφρών σουξέ. 
Ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1976, απ' όπου είναι παρμένο το συγκεκριμένο rip, ενώ ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατό της εκδόθηκε από την ίδια εταιρία ο δεύτερος και τελευταίος προσωπικός της δίσκος. Φυσικά κατά καιρούς με το όνομά της εκδόθηκαν διάφορες συλλογές με παλιότερες ηχογραφήσεις της, αλλά οι πρωτότυποι προσωπικοί της δίσκοι είναι μόλις αυτοί οι δύο που προανέφερα.
(c) LP | Margophone/Minos | 1969/1976 | πηγή: Αντώνης/Νίκος/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: