Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Μαριάννα Χατζοπούλου: 12 Μεγάλες Επιτυχίες (1967/74)

Ο λόγος για την αγαπημένη "τυφλή τραγουδίστρια", την υπέροχη Μαριάννα Χατζοπούλου (1933-2002), τέκνο της μεγάλης τραγουδιστικής παράδοσης της Νάξου, αυτήν που την πρωτομάθαμε μέσα από εκείνη την ξεκαρδιστική σκηνή στην ταινία "Της κακομοίρας", όταν ο "μπακαλόγατος" Κώστας Χατζηχρήστος με το γραμμόφωνο ανά χείρας πάει να κάνει καντάδα στην καλή του και δέχεται το μπουγέλο από την ενοχλημένη μάνα του μωρού. Το γραμμόφωνο εκείνη τη στιγμή έπαιζε το τραγούδι "Το νυφικό σου φόρεμα" με τη Μαριάννα Χατζοπούλου!
Στ' αλήθεια λοιπόν, πρόκειται για μια από τις ωραιότερες φωνές που υπηρέτησαν το ελληνικό τραγούδι και μάλιστα σε όλες του τις εκφάνσεις: Ελαφρό, λαϊκό, δημοτικό! Μεσουράνησε στο μουσικό θέατρο, στο βαριετέ, αλλά και στα μεγάλα λαϊκά κέντρα κατά τη δεκαετία 1955-1965, αν και η πρώτη της ηχογράφηση έγινε μόλις το 1958 ("Ζαφείρα"). Στο διάστημα 1958-1960 τα λαϊκά περιοδικά της εποχής επανειλημμένα την ανακήρυξαν την καλύτερη τραγουδίστρια της χρονιάς, πάνω και από τη Νάνα Μούσχουρη!
Ο δίσκος "12 μεγάλες επιτυχίες" εκδόθηκε αρχικά το 1967 από τη Margo (Minos) και επανεκδόθηκε στη μορφή που τον έχουμε το 1974. Περιλαμβάνει ένα δείγμα από το τραγουδιστικό ρεπερτόριο της Μαριάννας Χατζοπούλου με γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια της. Τα έγραψαν οι συνθέτες: Άκης Σμυρναίος, Σπύρος Περιστέρης, Ζακ Ιακωβίδης, Δ. Τζάρας, αλλά και οι Μάνος Χατζιδάκις και Απόστολος Καλδάρας. Ντοσταλγικά ακούσματα με μοναδικές ερμηνείες που άφησαν εποχή.

(c) LP | Margo/Minos | 1974 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: