Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Φώτης Πολυμέρης: Αναμνήσεις απ' την παλιά Αθήνα (1964)

Σήμερα έχουμε έναν κλασικό δίσκο του Φώτη Πολυμέρη που κυκλοφόρησε το 1964 από την Odeon, την εποχή που ο Μάκης Μάτσας είχε πάρει στα χέρια του τη διεύθυνση της εταιρίας του πατέρα του Μίνωα και προσπαθούσε να τη διασώσει από την κατάρρευση. Η προσπάθειά του μέχρι το 1968 που ξεκίνησε το βίο της η Minos βασίστηκε σε δοκιμασμένα ονόματα που είχαν ήδη γράψει τη δική τους ιστορία στο τραγούδι είτε στο χώρο του κλασικού λαϊκού, είτε του ελαφρού πενταγράμμου.
Ο δίσκος λοιπόν "Αναμνήσεις απ' την παλιά Αθήνα" συγκεντρώνει 24 πολυαγαπημένα τραγούδια από τις δεκαετίες του '30 και '40 που ήταν ήδη κλασικά και διακρίνονταν για τον έντονα νοσταλγικό τους χαρακτήρα. Κυριαρχεί φυσικά ο ρυθμός του ταγκό, ενώ τα τραγούδια παρουσιάζονται ως μικρές σουίτες με τρεις μελωδίες η καθεμιά. Δυστυχώς η έκδοση δεν αναγράφει πουθενά τους δημιουργούς των τραγουδιών, αλλά εύκολα μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα ονόματα των πιο σημαντικών απ' αυτούς, όπως ο Αττίκ, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιάννης Βέλλας και ο μαέστρος Ζοζέφ Κορίνθιος.
Σημειώνω ότι μαζί με τον Φώτη Πολυμέρη τραγουδά η παλιά ελαφρά ερμηνεύτρια Τζένη Χαρίτου και ο νεότερος Κώστας Προκοπίου. Πολλές μελωδίες τις ερμηνεύουν υπέροχα ως τρίο, ενώ στα σόλο κυριαρχεί φυσικά η ερμηνεία του Πολυμέρη.

(c) LP | Odeon | 1964 | πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: