Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Sirtaki (Fontana/1965;)

Ολόκληρη σχεδόν τη δεκαετία του '60 ο συνθέτης και πιανίστας Γιάννης Σπανός μοιράζει το χρόνο και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα μεταξύ Παρισιού και Αθήνας γράφοντας ακατάπαυστα τις υπέροχες μελωδίες του, τις οποίες ερμηνεύουν μεγάλα ονόματα του γαλλικού τραγουδιού, ενώ από το 1964 ξεκινάει παράλληλα και την ελληνική καριέρα του συνεργαζόμενος με τη Lyra, όπου γίνεται ουσιαστικά ο εισηγητής του "Νέου Κύματος".
Στο δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας έμοιαζε μάλλον αναπόφευκτο ακόμη κι ένας τόσο ευαίσθητος και μελωδικός συνθέτης να υποκύψει στο συρμό των καταιγιστικών τουριστικών ηχογραφήσεων με αφορμή την παγκόσμια μόδα γύρω από το ελληνικό "Συρτάκι" που προέκυψε από τις δημοφιλέστατες μελωδίες των "Παιδιών του Πειραιά" και του "Ζορμπά". Έτσι ο Γιάννης Σπανός με το συγκρότημά του, υπογράφοντας άλλοτε με το πραγματικό του όνομα κι άλλοτε ως "Κυριάκος", ηχογράφησε κάμποσους ορχηστρικούς δίσκους αυτής της αισθητικής απευθυνόμενους στο διεθνές κοινό. Μάλιστα φαίνεται πως ηχογράφησε μια σειρά δίσκων με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Sirtaki" περιλαμβάνοντας δικές του διασκευασμένες μελωδίες. 
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σημερινός δίσκος που κυκλοφόρησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60 σε 45άρι extended με τέσσερα ορχηστρικά θέματα παρμένα από γνωστά δικά του τραγούδια ("Εφτά εβδομάδες", "Μικρό ταξίδι στο γιαλό", "Μια φορά μονάχα φτάνει", "Ένα σπίτι στο γιαλό"). Ο δίσκος εκδόθηκε στη Γαλλία από τη Fontana κι έχει ως υπότιτλο "Par l' ensemble des Bouzouka". Η ενορχήστρωση πάντως είναι πολύ προσεγμένη και το αποτέλεσμα ακούγεται πολύ ευχάριστα.
(c) Vinyl 45'' ext | Fontana/Medium 460.942 ME | 1965; | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./d58