Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Φώτης Πολυμέρης: Αντίο πατρίδα (1965)

Από την ετικέτα της Margophone, θυγατρικής της Odeon, την οποία δημιούργησε ο Μάκης Μάτσας από το όνομα της μητέρας του Μαργαρίτας (λίγο αργότερα τίμησε το όνομα του πατέρα του ιδρύοντας τη Minos), εκδόθηκε το 1965 ο δεύτερος δίσκος του Φώτη Πολυμέρη στην εταιρία, ένα χρόνο μετά τις "Αναμνήσεις απ' την παλιά Αθήνα".
Ο δίσκος κυκλοφόρησε όταν ήδη ο τραγουδιστής είχε φύγει για την Αμερική αμέσως μετά το θάνατο του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη του Νίκου Γούναρη. Ζήτησε λοιπόν από την εταιρία να εκδοθεί ένας αποχαιρετιστήριος δίσκος του με μια ανθολόγηση των πιο γνωστών του επιτυχιών από τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι εξηγείται άλλωστε και ο τίτλος του δίσκου "Αντίο πατρίδα".
Έχουμε λοιπόν συγκεντρωμένες εδώ 22 σημαντικές στιγμές του μεγάλου τροβαδούρου, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των ερμηνειών του, από νοσταλγικές καντάδες και περιπαθή ταγκό μέχρι δημοτικοφανείς μελωδίες διαρθρωμένες και πάλι σε φόρμα σουίτας με δύο ή τρεις μελωδίες η καθεμιά. Μαζί με τον τραγουδιστή συμμετέχει στα φωνητικά και η Τζένη Χαρίτου.
Σημειώνω ότι αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους δίσκους του τραγουδιστή που γνώρισε και ψηφιακή επανέκδοση, αλλά εδώ σας τον δίνω στην αυθεντική αναλογική του μορφή.

(c) LP | Odeon/Margophone | 1965 | πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: