Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Θέμης Ανδρεάδης: Βάλε το ράδιο στη διαπασών (1986)

Το είπαμε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ότι η καριέρα του Θέμη Ανδρεάδη μοιράζεται εμφανώς σε δύο χαρακτηριστικές φάσεις που διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους και αντιστοιχούν καθεμιά και σε μία από τις δεκαετίες του '70 και του '80. Με το τέλος λοιπόν της δεκαετίας του '70 ολοκληρώθηκε η πρώτη και πιο εμπορική φάση του καλλιτέχνη που τον τυποποίησε στο στερεότυπο του χιουμορίστα και σατιρικού τραγουδιστή, πράγμα που φαίνεται πως κάποια στιγμή τον οδήγησε σε καλλιτεχνικό κι εκφραστικό αδιέξοδο. Γιαυτό και αποφάσισε να σιωπήσει για ένα διάστημα και να αποκοπεί δραστικά από το παρελθόν του.
Το 1982 επανήλθε στο προσκήνιο ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός με τον πολύ αξιόλογο κύκλο τραγουδιών "Σαν ξαφνικό ταξίδι" που εκδόθηκε από την ανεξάρτητη εταιρία Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών και περιείχε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της παρακμιακής δεκαετίας του '80, το αριστουργηματικό "Τραγούδι για καφενεία" με τους εμπνευσμένους και βιωματικούς στίχους του Μάνου Ελευθερίου.
Το 1986 ο Θέμης Ανδρεάδης κλείνει ουσιαστικά τους λογαριασμούς του με το ελληνικό τραγούδι παρουσιάζοντας την τελευταία ολοκληρωμένη του δουλειά* που επιγράφεται "Βάλε το ράδιο στη διαπασών" κι εκδόθηκε από την ετικέτα Αφοί Φαληρέα. Πρόκειται για έναν κύκλο 14 ροκ τραγουδιών με δική του μουσική σε όλα, εκτός από το "Για μια καλύτερη ζωή" που έγραψε ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (1953-2000), παλιό μέλος του συγκροτήματος Νοστράδαμος. Οι στίχοι ανήκουν στον Λάζαρο Μπίκα. Μουσική και στίχοι με σπινθηροβόλο και αιχμηρή γραφή, ενίοτε με διάθεση πικρού χιούμορ, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον συνολικό ακρόαμα που αναδεικνύει πειστικά την άλλη πλευρά ενός τόσο παρεξηγημένου καλλιτέχνη, όπως ο Θέμης Ανδρεάδης.
Προσθέτω απλώς ότι στα φωνητικά συμμετέχουν ο Νίκος Κούρος και ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ενώ παίρνουν μέρος πολύ αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Νίκος Κούρος στο συνθεσάιζερ και το μαντολίνο, ο Μπάμπης Λασκαράτος κι ο Κώστας Τουρνάς στις κιθάρες και ο Φίλιππος Τσεμπερούλης στο σαξόφωνο και το φλάουτο.
* Πολλά χρόνια αργότερα, το 2012, ο Θέμης Ανδρεάδης επανήλθε προσωρινά στην ενεργό δράση με τον προσωπικό δίσκο  "Το σώμα ξέρει".

(c) LP | Αφοί Φαληρέα | 1986 | πηγή: d58/Ιδομενέας

2 σχόλια:

Ν Τριπαλούδης είπε...

Το “Τραγούδι Για Καφενεία” ήταν ανάμεσα στα 14 τραγούδια που βραβεύτηκαν στο 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, από κριτική επιτροπή που συμμετείχαν ονόματα όπως Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Φοίβος Ανωγειανάκης. Με τη Σοφία Μιχαηλίδου να συμμετέχει μαζί με τον Ανδρεάδη στο τραγούδι, τον Τάσο Καρακατσάνη στην ενορχήστρωση. Περιέχεται σε δίσκο βινυλίου και σε κασσέτα που κυκλοφόρησαν τότε. Υπάρχει και ανάρτηση δική σας.
ΥΓ. Πολυ αξιόλογη η δουλειά σας

Άαβας / d58 είπε...

Σωστά το θυμήθηκες. Εδώ είναι η σχετική ανάρτηση:
https://diskovolos58.blogspot.com/2011/11/8-14-1983.html