Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός, Kyriakos & His Orchestra: Theme from Zorba the Greek (1965)

Συνεχίζοντας με τους ορχηστρικούς δίσκους του Γιάννη Σπανού στη "γαλλική" του περίοδο σας δίνω σήμερα ένα ορχηστρικό του άλμπουμ 33 στροφών που εκδόθηκε στο Βέλγιο και την Αμερική το 1965.
Πρόκειται για τον πρώτο ορχηστρικό δίσκο του συνθέτη με την υπογραφή Kyriakos. Ο πλήρης τίτλος του ήταν: "Theme from Zorba the Greek and More Greek Dance Music" με υπότιτλο: Kyriakos and His Orchestra. Με την υπογραφή αυτή ο Γιάννης Σπανός εμφανίστηκε κυρίως στο Βέλγιο λόγω δεσμεύσεων που είχε με το συμβόλαιό του στη Γαλλία. Και φαίνεται πως εκδόθηκαν συνολικά τέσσερις τέτοιοι δίσκοι με την ίδια υπογραφή κατά το διάστημα 1965-1969.
Ο πρώτος λοιπόν δίσκος της σειράς περιλαμβάνει δώδεκα οργανικές μελωδίες, από τις οποίες οι ένδεκα είναι του ίδιου του Σπανού, αλλά η μία και μοναδική που ανήκει στον Μίκη Θεοδωράκη είναι αυτή που σέρνει εμπορικά το δίσκο, γιατί πρόκειται για την κοσμαγάπητη εκείνη την εποχή μελωδία του "Ζορμπά". Ωραιότατες ενορχηστρώσεις που διαμορφώνουν ένα καθαρά ελληνοπρεπές ακρόαμα για το διεθνές κοινό.

(c) LP | 4 Corners | 1965 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: