Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Sirtaki (RCA/1965)

Λέγαμε χθες για τους ορχηστρικούς δίσκους του Γιάννη Σπανού που ηχογράφησε στα χρόνια του '60 για το διεθνές κοινό εκμεταλλευόμενος και το "Συρτάκι" που ήταν τότε μια παγκόσμια μόδα κι έτρεφε δυναμικά τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας! Μιλήσαμε μάλιστα και για μια μικρή σειρά με τίτλο "Sirtaki" που περιλάμβανε ορχηστρικές μελωδίες του συνθέτη, πρωτότυπες ή διασκευασμένες από γνωστά του τραγούδια.
Με τον τίτλο λοιπόν "Sirtaki" έχω σήμερα άλλο ένα 45άρι extended του συνθέτη που ηχογραφήθηκε το 1965 και κυκλοφόρησε από την αμερικανική RCA. Περιλαμβάνει τέσσερις υπέροχες ορχηστρικές μελωδίες του Γιάννη Σπανού. Οι τίτλοι τους: "Νύχτα", "Μια αγάπη για το καλοκαίρι", "Αυλή" και "Πέραμα"
Οι δυο από αυτές τις μελωδίες είναι γνωστές περισσότερο ως κανονικά τραγούδια. Το "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" δε χρειάζεται βέβαια συστάσεις, αφού η ερμηνεία της Καίτης Χωματά το αποθανάτισε μια και καλή! Το άλλο είναι το "Πέραμα" που δεν είναι άλλο από το θαυμάσιο χασάπικο "Ξέχασες", το οποίο θα ερμηνεύσει μερικά χρόνια αργότερα η Βίκυ Μοσχολιού στο δίσκο "Μια Κυριακή" (1969). 
Οι άλλες δυο μελωδίες ("Νύχτα", "Αυλή") δεν γνωρίζω αν έχουν γίνει τραγούδια, αλλά όλη η ορχηστρική τους δομή δείχνει πως άνετα θα μπορούσαν να προστεθούν λόγια και να γίνουν υπέροχα τραγούδια!

(c) Vinyl 45''extended | RCA Victor | 1965 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: