Ο Σούλα Μπιρμπίλη υπήρξε η αγαπημένη μου φωνή από τη δεκαετία του '60, έστω κι αν η παρουσία της στο ελληνικό τραγούδι ήταν πολύ σύντομη, περιορισμένη σε τρεις μόλις μεγάλους δίσκους με τραγούδια κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, αφού προς το τέλος εκείνης της δεκαετίας εγκατέλειψε την Ελλάδα κι ακολούθησε μια αξιόλογη διεθνή καριέρα εγκατεστημένη πλέον στη Γαλλία ως Σούλα Μαρκίζη.
Το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά με τη βράβευσή της το 1965 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το υπέροχο τραγούδι του Νότη Μαυρουδή "Ήταν μεγάλη η νύχτα" προκαλώντας μάλιστα μεγάλη έκπληξη με τη διάκριση ενός τέτοιου τραγουδιού που κάθε άλλο παρά συμβάδιζε με την αισθητική του συγκεκριμένου φεστιβάλ.
Πάντως το τραγούδι αυτό αποτέλεσε το πρόκριμα για μια ευρύτερη συνεργασία της τραγουδίστριας με τον Νότη Μαυρουδή, η οποία αποτυπώθηκε στο δίσκο "Η Σούλα Μπιρμπίλη τραγουδά Γιάννη Σπανό και Νότη Μαυρουδή" που κυκλοφόρησε το 1966 από τη Lyra. Ο Γιάννης Σπανός έγραψε τα εφτά από τα δώδεκα τραγούδια, ενώ ο Νότης Μαυρουδής τα υπόλοιπα πέντε. Οι δυο συνθέτες συμμετέχουν και ως εκτελεστές, ο Σπανός στο πιάνο κι ο Μαυρουδής στην κιθάρα, κορυφαίοι άλλωστε στο είδος τους! Οι στίχοι υπογράφονται από τους Άκο Δασκαλόπουλο, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Γιάννη Κακουλίδη, Γιώργο Παπαστεφάνου, Τιμολέοντα Μωραΐτη και Κώστα Μαίανδρο.
μελωδίες που δίνουν την ευκαιρία στη σπουδαία ερμηνεύτρια να ξεδιπλώσει αβίαστα τις μοναδικές φωνητικές της αρετές προσφέροντάς μας έναν από τους 3-4 καλύτερους νεοκυματικούς δίσκους!
Ωστόσο, παρόλο που όλα τα τραγούδια είναι υψηλής στάθμης, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω το αριστουργηματικό "Ήρθες αγάπη μου", γραμμένο από το δίδυμο Γιάννης Σπανός και Γιώργος Παπαστεφάνου, η αγέραστη γοητεία του οποίου με κρατά αιχμάλωτο από εκείνα ακόμη τα χρόνια!
Σημειώνω ότι ο δίσκος επανεκδόθηκε ψηφιακά το 1988, αλλά με αντίστροφη σειρά των τραγουδιών, δηλαδή η πρώτη πλευρά του βινυλίου κατέλαβε το δεύτερο μισό του συμπαγούς δίσκου. Επίσης στην ψηφιακή έκδοση αποδίδεται λανθασμένα στον Νότη Μαυρουδή το τραγούδι "Ερωτικό" που είναι του Γιάννη Σπανού!
(c) LP | Lyra | 1966 | πηγή: d58/Μάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου