Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Χρήστος Λεοντής: Καταχνιά (ζωντανή εκτέλεση)

Το 1965 από την Odeon κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Χρήστου Λεοντή με τίτλο "Καταχνιά" (Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση) σε στίχους Κώστα Βίρβου που ερμήνευσε το κορυφαίο δίδυμο του λαϊκού μας τραγουδιού Στέλιος Καζαντζίδης και Μαρινέλλα. Κάθε τραγούδι του έργου είχε κι έναν μικρό αφηγηματικό πρόλογο με κείμενα που επιμελήθηκε ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος και απήγγειλε με τη στιβαρή φωνή του ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ.
Ο δίσκος αυτός είναι και ο σημαντικότερος θεματικός κύκλος τραγουδιών που αναφέρεται αποκλειστικά στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), παρόλο που η δύσκολη εκείνη εποχή έχει αποτυπωθεί άμεσα ή έμμεσα σε πολυάριθμους ελληνικούς δίσκους. Θυμίζω τους πιο χαρακτηριστικούς: Μίκη Θεοδωράκη "Το Άξιον Εστί" (1964), Μίκη Θεοδωράκη "Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν" (1965), Νότη Μαυρουδή "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" (1968), Γιάννη Μαρκόπουλου "Ήλιος ο Πρώτος" (1969), Μίμη Πλέσσα "Μίλα μου για τη λευτεριά" (1970), Γιώργου Κατσαρού "Αλβανία" (1973), Βασίλη Αρχιτεκτονίδη "Το μπλόκο" (1980), Γιώργος Νταλάρας "Τα ρεμπέτικα της Κατοχής" (1980), Νίκου Μαμαγκάκη "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" (2011).
Τον Ιανουάριο του 2000 ο Χρήστος Λεοντής παρουσίασε την "Καταχνιά" ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Το έργο προσαρμόστηκε για συμφωνική ορχήστρα, χορωδίες και λαϊκές φωνές με ερμηνευτές τον Λάκη Χαλκιά, τη Νένα Βενετσάνου και τον Δώρο Δημοσθένους. Αφηγητής ο Χρήστος Τσάγκας. Έλαβαν μέρος η Μεγάλη Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, η Μικτή Χορωδία "Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής" (με διευθυντή τον Δημήτρη Παπαδημητρίου) και η Μικτή Χορωδία Νέων του Δήμου Κηφισιάς (με διευθυντή τον Γιώργο Αρβανίτη). Τη γενική διεύθυνση του συνόλου είχε ο Χρήστος Λεοντής.
Η ηχογράφηση της ζωντανής αυτής εκτέλεσης έγινε με τα υπερσύγχρονα μέσα του Μεγάρου και είναι άριστης ποιότητας, αλλά δυστυχώς παραμένει ανέκδοτη.


(c) Ζωντανή ηχογράφηση στο ΜΜΑ | 2000 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: Ν.Γ./d58

υ.γ. Πάντως, για να μην συντηρούνται ανόητοι και παραπλανητικοί μύθοι για την εποχή εκείνη, παραπέμπω σ' ένα επίκαιρο και εξαιρετικά αποκαλυπτικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ, όπου απομυθοποιούνται τα "πατριωτικά" άσματα της Σοφίας Βέμπο... 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν Μπορείς, Εάν Το Εάν Το Έχεις, Και Εάν Θέλεις Φυσικά Ανάρτησε, Μέγα-Καρντάση Ααβάς Πατριωτάρα Μου, Και Τον Αρχικό Δίσκο Του Κορυφαίου: Χρήστου Λεοντή, Με Τίτλο: Καταχνιά, Που Πρωτό-Κυκλοφόρησε Από Την ODEON Το Έτος Του 1965.
Ευχαριστώ Πολύ

...ολοικ είπε...

Πολυ το "κοκκινιζει" το αρθρο ο Τρουσας,μα δεν λέει και ψοματα...