Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ντίνος Πάντας: Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (2003)

Ιδού ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στον μεγάλο σκιαθίτη πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (1851-1911), όπου όμως αναδεικνύεται η άλλη πλευρά του, η λιγότερο γνωστή: Αυτή του ποιητή. 
Έγραψε λιγοστά σκόρπια ποιήματα ο Παπαδιαμάντης και σχεδόν όλα κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στη δισκογραφία σε διάφορες μελοποιήσεις. Η παλιότερη γνωστή (αν και όχι η πρώτη) μελοποίηση ανήκει στον στον Σταύρο Κουγιουμτζή με το δίσκο "Μικραίνει ο κόσμος" (1982). Το 1993 ο Μιχάλης Κουμπιός συμπεριέλαβε ένα ποίημα του Παπαδιαμάντη στα "Ζωγραφιστά τραγούδια", όπως και ο Ορφέας Περίδης στο δίσκο "Τι θα πει ζωή" (2003), καθώς και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο "Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά" (2006). Επίσης κυκλοφόρησαν και τρεις ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές αποκλειστικά με ποιήματα του Παπαδιαμάντη: "Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη" (2004) με μουσική Άλκη Μπαλτά, "Το σκοτεινό τρυγόνι" (2006) με μουσική Νίκου Μαστοράκη και άλλων, και σχετικά πρόσφατα το "Εγκώμιο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη" (2011) με μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη.
Η παρούσα ηχογράφηση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου στις 17 Μαΐου 2003. Τη μουσική έγραψε ο  μαέστρος Ντίνος Πάντας, αδελφός του αείμνηστου ελαφρού τραγουδιστή Αλέκου Πάντα, εμβληματική φυσιογνωμία της βολιώτικης μουσικής παράδοσης, συνδεδεμένος με την ιστορική Χορωδία του ΕΛΑΣ. 
Τα τραγούδια ερμηνεύει η πολύ δραστήρια Χορωδία Εκπαιδευτικών Βόλου με τη συμμετοχή της Χορωδίας "Αρμονία" Πρέβεζας. Διευθύνει ο Γιάννης Γράμψας. Μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται αφηγηματικές γέφυρες με απαγγελίες των αντίστοιχων ποιημάτων από τους ηθοποιούς Βασίλη Μητσάκη και Αμαλία Γκιζά


(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 2003 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: