Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κάιτη Χωματά: Τα πρώτα της τραγούδια (1964)

Η Καίτη Χωματά (1946-2010) υπήρξε η πιο χαρακτηριστική φωνή της εποχής του "Νέου Κύματος" και μεσουράνησε στο δισκογραφικό στερέωμα κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 ερμηνεύοντας δεκάδες πανέμορφα τραγούδια σε πρώτη κυρίως, αλλά όχι σπάνια και σε δεύτερη εκτέλεση. Στάθηκε η μούσα του Γιάννη Σπανού, του οποίου ερμήνευσε τα ωραιότερα τραγούδια της νεοκυματικής του περιόδου και ήταν η βασική του ερμηνεύτρια στις δυο πρώτες "Ανθολογίες" του (1967/1968).
Το 1964 η Καίτη Χωματά ήταν ακόμη μαθήτρια στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, όταν ηχογράφησε τα πρώτα της τραγούδια που καταγράφονται στο παρόν δισκάκι βινυλίου 45 στροφών extended. 
Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει το διασκευασμένο από τα γαλλικά τραγούδι "Τ' ασημένιο καράβι" σε μουσική Jean Yatone και ελληνικούς στίχους του Γιώργου (Παπα)στεφάνου, παρμένο από την ταινία "Les Chiens dans la Nuit", καθώς και το υπέροχο "Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς" σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους του Γιάγκου Αραβαντινού, ένα από τα πρώτα πρώτα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, γραμμένο στα χρόνια της Κατοχής.
Αλλά η δεύτερη πλευρά του δίσκου είναι η πιο σημαντική, γιατί εδώ βρίσκονται τα δυο πρώτα ελληνικά τραγούδια του γαλλοθρεμμένου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Σπανού, τα οποία έχουν ιστορική σημασία, αφού σηματοδοτούν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του "Νέου Κύματος". Οι τίτλοι τους: "Μι' αγάπη για το καλοκαίρι" και "Μικρό ταξίδι στο γιαλό". Και τα δυο έχουν στίχους του Γιώργου Στεφάνου, του γνωστού μας Γιώργου Παπαστεφάνου. Δυο υπέροχες και τρυφερές μπαλάντες που αγαπήθηκαν πολύ και σήμερα πια θεωρούνται κλασικές. Ερμηνεύονται με λιτή οργανική συνοδεία υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γιώργου Κατσαρού. Η φωνή της Καίτης Χωματά είναι ήδη ώριμη και σφραγίζει ανεξίτηλα με την ερμηνεία της τα αγαπημένα αυτά τραγούδια.
Στο αρχείο θα βρείτε πλήρη τα εξώφυλλα και της ελληνικής, αλλά και της γαλλικής έκδοσης του δίσκου που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της εταιρίας Lyra.


(c) Vinyl 45'' extended | 1964 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzilivak/Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: