Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Κώστας Κλάββας: Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962)

Ο Κώστας Κλάββας (1934-2012) υπήρξε από τους αφανείς ήρωες της ελληνικής μουσικής και ιδίως της κινηματογραφικής. Ολοκληρωμένος μουσικός με σημαντικές κλασικές σπουδές, αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους ενορχηστρωτές κινούμενος σε ευρύτατο μουσικό φάσμα, από το ελαφρό και ποπ της δεκαετίας του '60 μέχρι τις μεγάλες συμφωνικές συνθέσεις που επιστράτευσε για την επένδυση πολλών ταινιών, ενώ υπήρξε και καλός τραγουδοποιός με κάμποσες επιτυχίες στο ενεργητικό του ("Πέταξε ένα πουλί", "Μορφονιά" κ.ά.).
Την περίοδο λοιπόν της ακμής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και ειδκότερα κατά το διάστημα 1962-1969 ο Κώστας Κλάββας έβαλε την υπογραφή του σε καμιά εικοσαριά μουσικές επενδύσεις ταινιών προσφέροντας συνήθως εντυπωσιακά soundtrack με συμφωνικά χρώματα και ήχους μεγάλων ορχηστρών, έστω κι αν οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες  της εποχής ήταν πολύ περιορισμένες. 
Η μουσική που έγραψε για την ταινία "Αγάπη γραμμένη με αίμα" είναι από τις πρώτες που μας έδωσε, όπου δείχνει καθαρά όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της τέχνης του. Περιλαμβάνονται μικροί συμφωνικοί πίνακες προγραμματικού χαρακτήρα με ιμπρεσιονιστικές πινελιές που υπογραμμίζουν πολύ εντυπωσιακά τις δυναμικές και λυρικές στιγμές του αγροτικού αυτού δράματος που σκηνοθέτησε το 1962 ο Ντίμης Δαδήρας και ερμήνευσαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Ανδρέας Ζησιμάτος, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Σόνια Ζωίδου, η Ντίνα Τριάντη, ο Γιώργος Καμπανέλλης και ο Κώστας Ρηγόπουλος. Το soundtrack περιλαμβάνει και το ωραίο τραγούδι "Το φαράγγι" που ερμηνεύει σε ύφος άριας ο Γιάννης Βογιατζής.

(c) Ανέκδοτο OST | 1962 | wma | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο & φωτό

πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: