Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις: Αγάπη και θύελλα (1961)

Το 1961 ήταν η χρονιά που απονεμήθηκε στον Μάνο Χατζιδάκι το oscar τραγουδιού για τα "Παιδιά του Πειραιά", σε μια εποχή που ο συνθέτης έγραφε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μουσικές και χαριτωμένα τραγουδάκια για τον ελληνικό κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια κυρίως την Αλίκη Βουγιουκλάκη. 
Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις ασήμαντων ταινιών που ευτύχησαν να έχουν μερικά πολύ αξιόλογα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Όπως το μελόδραμα του Σωκράτη Καψάσκη "Αγάπη και θύελλα", παραγωγής 1961 σε σενάριο Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές τους Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννη Φέρτη, Μάρθα Βούρτση και Στέφανο Ληναίο. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για την ταινία τρία όμορφα τραγούδια, ένα από τα οποία είναι το κορυφαίο ζεϊμπέκικο "Είμαι αητός χωρίς φτερά" σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Το τραγούδι βέβαια κατέκτησε τη διαχρονικότητα μέσω της στιβαρής ερμηνείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση, που ωστόσο ήταν η δεύτερη εκτέλεση! Η πρώτη, όπως ακούγεται στην ταινία και στη συνέχεια πέρασε και στις 45 στροφές, ανήκει στον λαϊκό τραγουδιστή της εποχής Αδαμάντιο (Διαμαντή) Πανάρετο. Συμπαθητική, αλλά εμφανώς κατώτερη, σχεδόν ντροπαλή ερμηνεία που δε στάθηκε ικανή να αναδείξει τη μεγάλη δύναμη του τραγουδιού. 
Άλλο ένα τραγούδι με τίτλο "Αχ λεμονιά" ερμηνεύει πάλι ο Πανάρετος (δείτε το στο βίντεο), ενώ υπάρχει και το ωραιότατο "Πίσω απ' τις τριανταφυλλιές" με πειστικότατη ερμηνεία από τη Νάνα Μούσχουρη
Η ταινία διαθέτει κι άλλες όμορφες μουσικές στιγμές, όπως το διονυσιακό "Σάλσα". Στο μπουζούκι ακούγεται ο Τόλης Χάρμας, γνωστός κι από τη συμμετοχή του (ίσως και κάτι παραπάνω;) στα πρώτα λαϊκά τραγούδια του Χατζιδάκι στις δυο "Λατέρνες".
Το rip που σας δίνω το φτιάξαμε πολύ παλιά με το φίλο μου τον Πάνο από το τεράστιο αρχείο βιντεοταινιών μας, μιας και το soundtrack είναι ανέκδοτο. Έκτοτε έχει ξεφύγει προ πολλού από τα χέρια μας και ταξιδεύει αμέριμνο σε ανεξέλεγκτα διαδικτυακά μονοπάτια, οπότε δεν αποκλείεται κάπου να το έχετε συναπαντήσει!


(c) Vhs-rip | 1961 | ανέκδοτο soundtrack | πηγή: Πάνος/d58

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Απο τα πρωτα που ειχες κανει πανε 15 χρόνια τωρα!!!!