Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Λοΐζος: Πρόκληση (ανέκδοτο OST, 1971)

Με τη φωτεινή εξαίρεση της "Ευδοκίας" (1971) ο Μάνος Λοΐζος δεν ευτύχησε στις, λιγοστές έτσι κι αλλιώς, κινηματογραφικές του συνεργασίες. Μουσική και τραγούδια του βρίσκουμε σε εμπορικές ταινίες δεύτερης ποιότητας, όπως "Μπετόβεν και μπουζούκι" (1965), "Αγάπη που δε σβήνει ο χρόνος" (1966), "Επιχείρηση Δούρειος Ίππος" (1966), "Τρούμπα '67" (1967), "Το λεβεντόπαιδο" (1969), "Η νεράιδα και το παλικάρι" (1969), "Διακοπές στην Κύπρο" (1971), "Η Αλίκη δικτάτωρ" (1972) και μερικές ακόμη. 
Εκεί στα πρώτα χρόνια του '70 βρέθηκε στην ανάγκη για βιοποριστικούς λόγους να γράφει μουσική ακόμη και για ταινίες ερωτικού (soft πορνό) περιεχομένου, χωρίς να διστάζει να τους χαρίσει μερικά από τα πανέμορφα τραγούδια του. 
Ανάμεσα σ' αυτές και η ταινία "Πρόκληση" του Όμηρου Ευστρατιάδη που γυρίστηκε το 1971, τη χρονιά της "Ευδοκίας", με πρωταγωνιστές τους Άννα Φόνσου, Έλενα Ναθαναήλ, Ελένη Ανουσάκη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Καίτη Πάνου και τον Γερμανό ζεν πρεμιέ εραστή Udo Kier. 
Στην ταινία ακούγονται μερικά υπέροχα τραγούδια του συνθέτη, όπως: "Μάνα δε φυτέψαμε" με τον Γιάννη Πάριο (στη δισκογραφία πέρασε με τον Γιώργο Νταλάρα), "Κόκκινο γλυκό μου στόμα" με τον Γιάννη Καλατζή και "Απ' τη ζωή παράπονα δεν έχω" με την Ελένη Ροδά. Όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακούγονται ακόμη τα ανέκδοτα τραγούδια "Ό,τι δεν μπορώ" με την Άννα Φόνσου και "Πλύθηκα με ανθόνερο" με την Ελένη Ανουσάκη. Ακούγεται επίσης και μια οργανική εκδοχή της "Γοργόνας", καθώς και αρκετά οργανικά θέματα που υποστηρίζουν τη δράση της ταινίας.


(c) Ανέκδοτο OST | dvd-rip | 1971 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & φωτό
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: