Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Λοΐζος: Τα τραγούδια στη Lyra (1965-1972)

Σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου, πριν από 80 ακριβώς χρόνια γεννήθηκε ένας από τους πιο χαρισματικούς κι αγαπημένους συνθέτες τραγουδιών που, παρά τα 35 χρόνια που πέρασαν από τη μέρα του πρόωρου θανάτου του, παραμένει πάντα επίκαιρος, πάντα αγαπημένος και πάντα χιλιοτραγουδισμένος. 
Φυσικά μιλώ για τον Μάνο Λοΐζο (1937-1982), τον συνθέτη με τα μόλις 100 περίπου τραγούδια, από τα οποία δεν μπορείς να πετάξεις ούτε ένα! Τον σεμνό τραγουδοποιό που αντιμετώπιζε με δέος τους συναδέλφους του, τόσο ώστε να φωνάζει με ενθουσιασμό μικρού παιδιού μόλις συνέθεσε το "Αχ, χελιδόνι μου" ότι επιτέλους είχε καταφέρει να γράψει ένα καλό τραγούδι σαν τα τραγούδια του Κουγιουμτζή!  Τον ανήσυχο δημιουργό που ποτέ δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του και πάντα γύρευε τον καινούργιο ήχο παλεύοντας με το υλικό του μέχρις εξαντλητικής λεπτομέρειας ώσπου να του δώσει την τελική του μορφή, η οποία δεν επιδέχονταν πλέον την παραμικρή παρέμβαση.
Ο Μάνος Λοΐζος, νεαρότατος ακόμη, μαζί με τον φίλο του τον Χρήστο Λεοντή βρέθηκε στο περιβάλλον του Μίκη Θεοδωράκη και κάτω από τη βαριά σκιά του δοκίμασε τα πρώτα του τραγούδια. Άρχισε να ηχογραφεί συστηματικά για τις 45 στροφές το 1965 ενταγμένος στο περιβάλλον της Lyra. Εκεί είχε την τύχη να ερμηνεύσει τα τέσσερα πρώτα του τραγούδια με μεγάλη επιτυχία ο Γιάννης Πουλόπουλος. Τα δυο απ' αυτά, όπως και μερικά κατοπινά, είχαν στίχους της πρώτης γυναίκας του, της συγγραφέως Μάρως Λήμνου
Την ίδια χρονιά η υπέροχη Σούλα Μπιρμπίλη τραγούδησε τρία τραγούδια του. Το ένα είχε στίχους του Λόρκα ("Η κιθάρα") και ήταν η δεύτερη φορά που ο Λοΐζος μελοποιούσε τον μεγάλο Ισπανό ποιητή, αφού είχε προηγηθεί το 1962 το πρώτο πρώτο του τραγούδι ("Τραγούδι του δρόμου") σε ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου. Η Μπιρμπίλη όμως συνδέεται και με το πιο εμβληματικό ίσως τραγούδι του συνθέτη, αφού υπήρξε η πρώτη ερμηνεύτρια του διαχρονικού "Δρόμου" σε στίχους της Κωστούλας Μητροπούλου, αν και το τραγούδι μας είναι πιο οικείο με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη από το δίσκο "Τραγούδια του δρόμου" (1974)
Μερικά χρόνια αργότερα κι ενώ ήδη είχε αρχίσει να ηχογραφεί για τη Minos, ο Μάνος Λοΐζος έγραψε μουσική και τραγούδια για κάποιες ελληνικές ταινίες με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η πρώτη ήταν το 1969 και είχε τίτλο "Η νέράιδα και το παλικάρι", όπου περιέχονται τρία τραγούδια. Τα δύο τα ερμηνεύει η Αλίκη και το τρίτο ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Ένα από αυτά ("Νανούρισμα") έγινε πιο γνωστό από τη δεύτερη εκτέλεσή του με τη φωνή της Μαρίζας Κωχ στο δίσκο "Θαλασσογραφίες" (1970) 
Τέλος, το 1972 ο συνθέτης έγραψε άλλα τέσσερα τραγούδια για την ταινία "Η Αλίκη δικτάτωρ", όπου όμως το υπόλοιπο soundtrack είχε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου! Ένα από τα τραγούδια της ταινίας με τίτλο "Πόσο σ' αγαπώ" το ξανακούσαμε σε νεότερη εκτέλεση από τη δεύτερη σύζυγο του συνθέτη, την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη, στο δίσκο "Για μια μέρα ζωής" (1980). Στην ταινία μαζί με την Αλίκη τραγουδούν και οι ηθοποιοί Ευαγγελία Σαμιωτάκη και Λαυρέντης Διανέλλος. 
Όλα τα τραγούδια των δύο αυτών ταινιών έχουν στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και κυκλοφόρησαν από τη Lyra σε μεταγενέστερες εκδόσεις.


(c) Vinyl 45'' & OST | Lyra | πηγή: d58

2 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Εβαλες κι αυτο;;;;

https://www.youtube.com/watch?v=_VI8F5oRoGU

Hχογραφηθηκε στο στουντιο μα δεν κυκλοφορησε ουτεενα δισκακι,την μητρα την εχει ο Πατερ!!!!(Ο Δικος μας )

Άαβας / d58 είπε...

Επειδή δεν κυκλοφόρησε ποτέ κι επειδή το έχουμε ημιτελές, γιαυτό δεν το έβαλα στη συλλογή, όπου περιορίστηκα μόνο σε επίσημες κυκλοφορίες της Lyra.