Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Λοΐζος: Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)

Η χαριτωμένη κωμωδιούλα "Μπετόβεν και μπουζούκι", παραγωγής 1965 σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου με πρωταγωνιστές τους Μίμη Φωτόπουλο, Νίκο Σταυρίδη, Γιάννη Γκιωνάκη, Σταύρο Παράβα, Μπεάτα Ασημακοπούλου και Σωτήρη Μουστάκα, έχει το μεγάλο προσόν ότι είναι πλημμυρισμένη από πανέμορφα λαϊκά τραγούδια.
Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας υπογράφει ένας καινούργιος ακόμη τότε συνθέτης που έμελλε να γράψει λαμπρή πορεία τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μάνο Λοΐζο
Εδώ λοιπόν ακούμε μερικά από τα πρώτα τραγούδια του σπουδαίου τραγουδοποιού, τα οποία στη δισκογραφία πέρασαν με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου, αλλά στην ταινία ερμηνεύονται από την Κλειώ Δενάρδου και τον Χάρη Παναγιώτου. Ακούγονται τα κλασικά "Μικρός ο κόσμος γύρω μου", "Το φεγγάρι έρημο", "Ένας πλάι στον άλλο", "Καράβια αλήτες", όλα πασίγνωστα με τη φωνή του Πουλόπουλου μέσα από δισκάκια 45 στροφών που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά από τη Lyra.
Ακούγεται επίσης ένα όμορφο τραγούδι με τίτλο "Μας γέλασες παλιοζωή" στη μοναδική και άγνωστη συνεργασία του συνθέτη με τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το τραγούδι αυτό παραμένει ανέκδοτο.
Τέλος, στην ταινία ακούγεται και το εύθυμο τραγουδάκι "Η γαρουφαλιά" που στηρίζεται σε γνωστό οργανικό θέμα του συνθέτη, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά σε 45άρι της Odeon με τίτλο "Χορός σε 9/8". Ακούγονται επίσης και κάποια χορωδιακά κομμάτια που φέρουν την υπογραφή του γνωστού χορωδιακού μαέστρου Αλέκου Αινιάν. 
Πολύ ενδιαφέρον λοιπόν μουσικό υλικό που δυστυχώς παραμένει ανέκδοτο. Το rip προέρχεται αναγκαστικά από το dvd της ταινίας.


(c) dvd-rip | Ανέκδοτο OST | 1965 | πηγή: d58

5 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Πράγματι είναι κρίμα που δεν εκδόθηκε.Μπράβο για την ανάρτηση και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
για αύριο.

Άαβας / d58 είπε...

Σ' ευχαριστώ, φίλτατε Δημήτρη, για τις ευχές.
Χρόνια πολλά και σε σένα!

...ολοικ είπε...

Μητσαρα να σε χαιρομαστε οσοι σε αγαπάμε!!!!!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, Μανολιό μου. Ανταποδίδω την αγάπη μου!

i love john williams είπε...

μπορει καποιος να το ανεβασει παλι?