Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Απόστολος Καλδάρας: Για ρεμπέτες και για φίλους (1974)

Τρία χρόνια μετά τις ωραίες επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, ο συνθέτης ηχογράφησε έναν ακόμη ανάλογου περιεχομένου δίσκο με τίτλο "Για ρεμπέτες και για φίλους", την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησαν και οι "Ροβινσώνες" του, για να ολοκληρώσει έτσι την πεντάχρονη και άκρως γόνιμη συνεργασία του με την εταιρία Minos.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, από τα οποία τα τέσσερα είναι σε δεύτερη (τουλάχιστον) εκτέλεση. Τα τρία απ' αυτά μάλιστα προέρχονται από την πρώτη δημιουργική του περίοδο. Το πρώτο και καλύτερο είναι το βαρύ ζεϊμπέκικο "Σ' ένα βράχο" που ερμηνεύει έξοχα η Χαρούλα Αλεξίου, το οποίο πρωτοηχογραφήθηκε το 1948 με τη φωνή του κορυφαίου ερμηνευτή του ρεμπέτικου Στράτου Παγιουμτζή. Της ίδιας εποχής (1949) είναι και το "Πάλι σε βλέπω σκεφτικό" που τραγούδησαν πρώτοι οι Στέλλα Χασκίλ και Στράτος Παγιουμτζής. Το τρίτο παλιό τραγούδι είναι το υπέροχο "Μια στενοχώρια", πάλι εδώ ερμηνευμένο από τη Χαρούλα, το οποίο σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδησε το 1953 ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Υπάρχει επίσης κι ένα πολύ νεότερο, το ζεϊμπέκικο "Η φιλοσοφία του μπαγλαμα" που το είχε τραγουδήσει νωρίτερα ο Γιάννης Καλατζής στο δίσκο του "Κυρά Γιώργαινα" (1970).
Τα υπόλοιπα οκτώ τραγούδια είναι καινούργια. Όλα καλογραμμένα πάνω στην αναγνωρίσιμη μανιέρα του συνθέτη, ο οποίος δεν είχε πάψει να γράφει εμπνευσμένες λαϊκές μελωδίες. Ανάμεσά τους δύο τουλάχιστον είναι πανέμορφα και ξεχώρισαν αμέσως εκείνο τον καιρό. Πρόκειται για το "Διάλεξε κυρά μου" και κυρίως το "Χρόνια στα βαπόρια". Στίχους έγραψαν, εκτός από τον συνθέτη, και οι Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Γιώργος Σαμολαδάς, Σώτια Τσώτου και Έλλη Καμαρινάκη

Τα τραγούδια ερμηνεύουν εξαιρετικά - από τέσσερα ο καθένας - οι καινούργιοι ακόμη λαϊκοί τραγουδιστές Χάρις Αλεξίου, Κώστας Σμοκοβίτης και Δημήτρης Κοντολάζος. Αυτή μάλιστα ήταν η 4η συνεχόμενη συνεργασία του συνθέτη με τη Χαρούλα ("Μικρά Ασία", "Βυζαντινός Εσπερινός", "Ροβινσώνες"), η οποία προφανώς οφείλει τα μέγιστα στον Καλδάρα για την καθιέρωσή της στο ελληνικό πεντάγραμμο. Αξιοσημείωτο επίσης ότι σε αρκετά τραγούδια η δεύτερη φωνή ανήκει στον συνθέτη.

(c) LP | Minos | 1974 | πηγή: d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ευχαριστούμε μια ακόμη φορά για την ανάρτηση. Το LP αυτό κυκλοφόρησε για να ολοκληρωθεί η συνεργασία του Αποστόλου Καλδάρα με την τότε Minos,
που αν και έκανε μεγάλες επιτυχίες και στις 45 στροφές αλλά και στα LP με κορυφαία στιγμή την "Μικρά Ασία" δεν ξαναηχογράφησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σκόρπια τραγούδια του από τα 45αρια της εποχής με κορυφαίους τραγουδιστές Καζαντζίδη, Καλατζη, Πάριο, Νταλάρα, Αμπάβη, Λίτσα Διαμάντη κ.α και θα ήταν όμορφο να μαζευτούν από κανέναν μερακλή

Άαβας / d58 είπε...

Πράγματι, ο Καλδάρας ηχογράφησε πολλά όμορφα τραγούδια στις 45 στροφές για τη Minos κατά το διάστημα 1969-1974. Νομίζω πάντως πως βρίσκονται εύκολα, ακόμη και σε ψηφιακή μορφή. Πολλά είναι μαζεμένα στο δίσκο του Νταλάρα "Για τα τραγούδια κι εγώ φταίω" (1993), αλλά και στη συλλογή του συνθέτη "Δέκα χρόνια τραγούδι" (1979), καθώς και στις τρεις μεγάλες συλλογές "Τραγούδια από τις 45 στροφές" (1997-2001).

nikos4 είπε...

Κάτι που δεν αφορά μόνο τον Καλδάρα με αφορμή το πρώτο σχόλιο είναι για τα 45άρια της Διαμάντη.Αυτά που δεν υπάρχουν σε μεγάλους δίσκους ούτε σε επανεκδόσεις είναι πολλά και καλά.. Ισως κάποιος θα πρέπει να το κοιτάξει το θέμα , και με βοήθεια από ένα αν χρειαστεί..