Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Σταμάτης Κόκοτας: Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος (1968)

Ο Σταμάτης Κόκοτας υπήρξε ο τρίτος μεγάλος τραγουδιστής της Columbia, μετά τον Μπιθικώτση και τη Μοσχολιού, που υπηρέτησε το λεγόμενο "έντεχνο" τραγούδι, όταν πήραν τη σκυτάλη από τον Μίκη και τον Μάνο οι νεότεροι συνθέτες με προεξάχοντα τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος άλλωστε "ανακάλυψε" τον τραγουδιστή και τον έφερε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Η πρώτη τους συνεργασία σημειώθηκε στο δίσκο "Ένα μεσημέρι" (1966) που αποτέλεσε το εφαλτήριο για το άλμα κορυφής του τραγουδιστή, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη συνεργασίες των δύο μέχρι το 1970 ("Χρώματα", "Μάρκος ο δάσκαλός μας", "Κόσμε, αγάπη μου", "Ξαρχάκος + Κόκοτας")
Παράλληλα βέβαια ο τραγουδιστής συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και κυρίως ο Δήμος Μούτσης, του οποίου υπήρξε ο βασικός ερμηνευτής στα πρώτα λαϊκά τραγούδια που έγραψε πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου κατά τη χρυσή σου τριετία 1967-1969.
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Σταμάτη Κόκοτα με τίτλο "Κόκοτας" (στην ψηφιακή του επανέκδοση μετονομάστηκε σε "Κόκοτας, τα χρυσά τραγούδια του") κυκλοφόρησε από την Columbia το 1968 με δώδεκα τραγούδια που είχε ήδη ηχογραφήσει στο διάστημα 1966-1968. Όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι κορυφαία και κλασικά. Από το εναρκτήριο "Όνειρο απατηλό", που ο τραγουδιστής θεωρούσε το καλύτερο που είπε ποτέ, καθώς και τα άλλα τρία του Απόστολου Καλδάρα, μέχρι τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δήμου Μούτση και του Λάκη Καρνέζη, όλα τραγουδήθηκαν ευρύτατα εκείνα τα χρόνια και τα περισσότερα εξακολουθούν να ασκούν αμείωτη γοητεία μέχρι σήμερα, παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Σημειώνω ότι δυο τραγούδια του Καλδάρα ("Όταν θυμάμαι εκείνη", "Πλάι μου στάσου στη ζωή") είχαν τραγουδηθεί και από τον Νίκο Ξανθόπουλο στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ το "Φαρμάκι τα γεράματα" του Μούτση το είπε πρώτη η Βίκυ Μοσχολιού.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο μου απ' όλα; Με δυσκολία θα διάλεγα το: "Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα". Του Δήμου Μούτση.

(c) LP | EMI Columbia | 1968/1974 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: