Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ο Μιχάλης Μενιδιάτης τραγουδά Καλδάρα (1976)

Μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικά γόνιμης συνεργασίας του με τη δισκογραφική εταιρία Minos (1969-1974), ο Απόστολος Καλδάρας κινείται πιο ελεύθερα γράφοντας ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών πότε για τη Philips, πότε για τη Lyra και πότε για την Columbia, επιλέγοντας συνήθως να ηχογραφεί προσωπικούς δίσκους τραγουδιστών (Μενιδιάτης, Κόκοτας, Διονυσίου, Χαλκιάς, Κλωναρίδης κ.ά.).
Το 1976 λοιπόν ο συνθέτης παρουσιάζει δυο ολοκληρωμένες δουλειές. Η μία ήταν τα "Σήμαντρα" για την Columbia με τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Νίκο Νομικό. Η δεύτερη που σας παρουσιάζω σήμερα είχε τίτλο "Ο Μιχάλης Μενιδιάτης τραγουδά Καλδάρα" και εκδόθηκε από τη Zodiac της Lyra.
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης (1932-2012) ανήκει στη μεγάλη γενιά των λαϊκών τραγουδιστών που έλαμψαν στα χρόνια του '60. Είχε ξεκινήσει να εμφανίζεται στο πάλκο με το πραγματικό του όνομα Μιχάλης Καλογράνης από τα μέσα του '50, ενώ η πρώτη του ηχογράφηση έγινε το 1957 με το τραγούδι "Θα χτίσω μια καλύβα" του Γεράσιμου Κλουβάτου, πριν συναντήσει στο δρόμο του τον Απόστολο Καλδάρα το 1962, ο οποίος θα του δώσει το προσωνύμιο "Μενιδιάτης" και μαζί του θα ηχογραφήσει μερικές πολύ μεγάλες λαϊκές επιτυχίες που καθιέρωσαν αμέσως τον τραγουδιστή ("Πετραδάκι πετραδάκι", "Μην περιμένεις πια", "Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις", "Περιφρόνα με γλυκιά μου", "Όπου δεις φωτιά να καίει", "Τόσα χρόνια σαν τυφλός").
Το 1976 λοιπόν οι δυο καλλιτέχνες συναντιούνται στην πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία τους, η οποία κυκλοφόρησε και με δεύτερο τίτλο "Στου μπουζουκιού το τέλι". Περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια, όλα σε μουσική και στίχους του Καλδάρα, χωρίς πάντως κάποια ιδιαίτερη στιγμή που να στάθηκε ικανή να απογειώσει εμπορικά το δίσκο. Το τραγούδι "Μένα μου πρέπουν σίδερα" είναι σε δεύτερη εκτέλεση. Πρώτος το είχε ερμηνεύσει το 1960 ο ίδιος ο συνθέτης.
Στις δεύτερες φωνές, εκτός από τον συνθέτη, έχουμε τις τραγουδίστριες Σοφία Διαμαντή και Καίτη Θεοχάρη.

Επισημαίνω ότι ο Μενιδάτης είχε άλλη μια ολοκληρωμένη δισκογραφική συνεργασία με τον Απόστολο Καλδάρα το 1983 με το δίσκο "Τα παράπονά μου".

(c) LP | Lyra/Zodiac | 1976 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: