Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Γαβαλάς: Η Χρυσή Εποχή (1954-1961), αρ.3 (1984)

Επιστρέφω στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Πάνο Γαβαλά (1926-1988) και στη σημαντική σειρά πέντε προσωπικών του ανθολογιών από την ευρύτερη έκδοση "Η Χρυσή Εποχή". Τον προηγούμενο μήνα είχαμε δει τρεις από τους πέντε αυτούς δίσκους: Νο.1, Νο.2 & Νο.5. Επομένως απέμειναν οι υπ' αριθμό 3 και 4 δίσκοι, για να ολοκληρωθεί η σειρά.
Βρήκα λοιπόν το δίσκο "Η Χρυσή Εποχή" Νο.3 κι αυτόν σας παρουσιάζω σήμερα. Πάντα μιλάμε για την πρώιμη περίοδο του τραγουδιστή, ηχογραφήσεις δηλαδή από το διάστημα 1954-1961. Κι αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει δεκατέσσερα λαϊκά τραγούδια που έγραψαν διάφοροι λαϊκοί συνθέτες της εποχής, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μανισαλής, ο Νίκος Δαλέζιος, ο Γ. Κουλαξίζης, ο Βαγγέλης Περπινιάδης και άλλοι. Μάλιστα ο ίδιος ο Γαβαλάς υπογράφει ως συνθέτης πέντε από τα τραγούδια της συλλογής.
Ισχύει κι εδώ η ίδια επισήμανση που ανέφερα και στις προηγούμενες παρουσιάσεις: Όλοι οι δίσκοι της σειράς βασίζονται στο άγνωστο ρεπερτόριο του τραγουδιστή και γιαυτό σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι ελάχιστα γνωστά. 

Πάντως η ερμηνευτική ικανότητας του τραγουδιστή δίνει υπόσταση σε όλο αυτό το περιθωριακό ρεπερτόριο κι έτσι όλα τα τραγούδια ακούγονται ευχάριστα.

(c) LP | Minos/Margophone | 1984 | πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: