Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Πάνος Γαβαλάς: Η Χρυσή Εποχή (1954-1961), αρ.1 (1984)

Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς (1926-1988) νομίζω πως είναι το τρίτο αναντικατάσταστο μέλος της αγίας τριάδας του λαϊκού μας τραγουδιού της μεταρεμπέτικης εποχής, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες υπήρξε λαμπρή με πολύ μεγάλες επιτυχίες κατά καιρούς, ιδιαίτερα στη δεκαετία 1955-1965, συνεργαζόμενος με όλους τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μανώλης Χιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Τζουανάκος, ο Γεράσιμος Κλουβάτος, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Νίκος Μεϊμάρης και πολλοί άλλοι. 
Το πρώτο του τραγούδι το ηχογράφησε το 1951 και ήταν το γνωστό "Πέφτουν τα φύλλα απ' τα κλαδιά" του Γιώργου Μητσάκη, ενώ το 1955 ηχογράφησε την πρώτη δική του σύνθεση, το υπέροχο "Σιγανοψιχάλισμα". Στα χρόνια του '60 είχε και σποραδικές συνεργασίες με συνθέτες του λεγόμενου "έντεχνου" χώρου με μερικά εμβληματικά τραγούδια, όπως το θρυλικό "Κάθε λιμάνι και καημός" του Γιώργου Κατσαρού και κυρίως το αριστουργηματικό "Όνειρο δεμένο" του Σταύρου Ξαρχάκου, αλλά και το "Ένα πρωινό στον Πειραιά" του Μίκη Θεοδωράκη. Τέσσερα τραγούδια από την πολύχρονη καριέρα του νομίζω πως κατέχουν τα πρωτεία: "Σιγανοψιχάλισμα", "Οι γλάροι", "Κάθε λιμάνι και καημός", "Όνειρο δεμένο"

Το 1984 η εταιρία Margo, θυγατρική της Minos, εξέδωσε μια σειρά πέντε δίσκων αφιερωμένων στον Πάνο Γαβαλά με γενικό τίτλο "Η Χρυσή Εποχή". Από τη σειρά αυτή σας δίνω σειρά τον πρώτο δίσκο με μια ανθολογία τραγουδιών από το διάστημα 1954-1961. Λίγα από τα τραγούδια αυτής της επιλογής είναι γνωστά, όλα όμως αποδίδουν πολύ χαρακτηριστικά το ερμηνευτικό πρόσωπο που μεγάλου τραγουδιστή. Μεταξύ των τραγουδιών περιλαμβάνεται και το "Άδικο", ηχογραφημένο το 1954, το οποίο στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρεται - λανθασμένα μάλλον - ως η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιστή.

(c) LP | Minos/Margo | 1984 | πηγή: Ιδομενέας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναμένουμε Και Τα Άλλα 04-(Τέσσερα) Μητσάρα.

Little Bill είπε...

Πραγματικά μεγάλος τραγουδιστής, ευχαριστούμε πολύ.