Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Το πανόραμα (1971)

Επιστρέφω για λίγο στον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα και στη συνεργασία του με τον στιχουργό Κώστα Βίρβο, για να κλείσω μια εκκρεμότητα που είχα αφήσει με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου "Το πανόραμα" στη δεύτερη έκδοση του 1976. Εξήγησα τότε την ιδιαιτερότητα αυτού του δίσκου, ο οποίος ηχογραφήθηκε δυο φορές με διαφορετικούς τραγουδιστές.
Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να σας παρουσιάσω την πρώτη έκδοση του έργου, η οποία έγινε το 1971 από τη Minos με μοναδικό ερμηνευτή τον Κύπριο συνθέτη και τραγουδιστή Δώρο Γεωργιάδη. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη προσωπική δουλειά του καλλιτέχνη, ο οποίος την ίδια χρονιά θα εμφανιστεί και ως συνθέτης με το δίσκο "Ταξίδευα παιδί κι εγώ".
Με διπλή λοιπόν ταυτότητα ο δίσκος "Το πανόραμα" στην ίδια μάλιστα εταιρία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυο αυτές εκδοχές του, πέρα από την ενορχήστρωση που κρατήθηκε ολόιδια, διαφέρουν όχι μόνο ως προς τους ερμηνευτές, αλλά και ως προς το υλικό τους. Δυο τραγούδια της πρώτης έκδοσης ("Ο Μιμίκος και η Μαίρη", "Η Κοιμωμένη") δεν περιλήφθηκαν στη δεύτερη, ενώ αντιθέτως τέσσερα τραγούδια της δεύτερης ("Το πανόραμα αρχίζει", "Η άμαξα", "Ο πετροπόλεμος", "Η λατέρνα") δεν υπάρχουν στην έκδοση του 1971. Δηλαδή συνυπολογίζοντας και τις δυο εκδόσεις τα τραγούδια του έργου μετρούμενα άπαξ είναι συνολικά δεκαέξι. Ίσως και δέκα επτά, αν υπολογίσουμε επιπλέον ότι το εναρκτήριο τραγούδι "Το πανόραμα" στην έκδοση του 1976 πήρε την τελευταία θέση με ελαφρώς αλλαγμένο τίτλο ως "Το πανόραμα τελειώνει" και με μικρή αναπροσαρμογή των στίχων, ώστε να ταιριάζουν για φινάλε.
Σημειώνω επίσης ότι η έκδοση του 1971 κοσμείται από τις υπέροχες φιγούρες του Μποστ, ο οποίος βεβαίως στους τίτλους και τα ονόματα των συντελεστών ακολουθεί απόλυτα τους κανόνες της ορθογραφίας, αλλά παίρνει το αίμα του πίσω στο χιουμοριστικό έμμετρο σημείωμά του που υπάρχει στο οπισθόφυλλο, όπου μεταξύ άλλων γράφει:
Ο μίμης πλέσας εχη γράψη μουσική | ο κόστας Βίρβος είνε στιχουργίσας | ο δε Γιοργιάδης με φονήν μελοδική | τα απεφθήνει στην λεπτή την ακοή σας...


(c) LP | Minos | 1971 | πηγή: d58
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: