Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ρένα Κουμιώτη: Ο πρώτος προσωπικός δίσκος (1970)

Χωρίς αμφιβολία η Ρένα Κουμιώτη υπήρξε από τις ωραιότερες γυναικείες φωνές που ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι. Φωνή δωρική με υπέροχο ηχόχρωμα και κρυστάλλινη άρθρωση των λέξεων, βρέθηκε νωρίς δίπλα σε σημαντικούς συνθέτες εκεί στο περιβάλλον της Lyra του Αλέκου Πατσιφά κι έτσι έχτισε γρήγορα ένα ζηλευτό ρεπερτόριο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70, ενώ στη συνέχεια χάθηκε σταδιακά από το προσκήνιο.
Πρωτοεμφανίστηκε στο πάλκο το 1967, ενώ το 1968 μπήκε στη δισκογραφία ηχογραφώντας το πρώτο της 45άρι με δυο τραγούδια του Αλέκου Αναστασιάδη. Το 1969 ήταν η χρονιά της καταξίωσής της με τη συμμετοχή της στους εμβληματικούς δίσκους "Ο δρόμος" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου και "Οι ώρες" του Λίνου Κόκοτου, ενώ παράλληλα συνέχισε να ηχογραφεί τραγούδια για τις 45 στροφές. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε τρεις μεγάλους δίσκους, δηλαδή στις "Μέρες του καλοκαιριού" (πάλι των Πλέσσα-Παπαδόπουλου), στις "Γειτονιές, Αθήνα-Θεσσαλονίκη" του Θόδωρου Τζίφα και στη "Γύφτισσα μέρα" του Γιώργου Κοντογιώργου.
Αφιερωμένος λοιπόν σ' αυτή τη λαμπρή πρώτη της διετία στη δισκογραφία κυκλοφόρησε το 1970 ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Ρένας Κουμιώτη με δώδεκα λαϊκά τραγούδια που υπογράφουν οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας, Λίνος Κόκοτος, Θόδωρος Τζίφας, Γιώργος Κοντογιώργος, Γιάννης Γλέζος και Ανδρέας Χατζηαποστόλου. Με εξαίρεση το τραγούδι "Μέθυσα και τρέχω" που είχε συμπεριληφθεί και στο lp "Γύφτισσα μέρα", όλα τα υπόλοιπα προέρχονται αποκλειστικά από τις 45 στροφές. Κορωνίδα όλων φυσικά το αξεπέραστο "Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες" των Πλέσσα-Παπαδόπουλου κι αμέσως μετά το έξοχο "Καινούργιο μου φεγγάρι" των Πλέσσα-Δασκαλόπουλου. Όμορφα λαϊκά τραγούδια και τα υπόλοιπα, αλλά ακούστηκαν πολύ λιγότερο.

(c) LP | Lyra | 1970 | Πηγή: tzil/d58

4 σχόλια:

nikos4 είπε...

Καλημέρα . Θα ήταν ενδιαφέρουσα και μία ανάρτηση με ''ξεχασμένα'' 45άρια.
Πάντως ευχαριστούμε για /όλες τις αναρτήσεις...

Άαβας / d58 είπε...

Νομίζω πως υπάρχουν ήδη στο Δισκοβόλο όχι μία, αλλά πολλές αναρτήσεις με ξεχασμένα 45άρια! Και φυσικά θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον. Το πεδίο αυτό είναι ανεξάντλητο!

nikos4 είπε...

Το ξέρω , αλλά εννοούσα της συγκεκριμένης , δηλαδή της Κουμιώτη..

Άαβας / d58 είπε...

Αυτό θα ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με την παρουσίαση στο Δισκοβόλο των τριών πρώτων προσωπικών δίσκων της Κουμιώτη που έχει ήδη ξεκινήσει...