Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Λίνος Κόκοτος: Οι ώρες (1969)

Με τον τίτλο "Οι Ώρες" κυκλοφόρησε το 1969 ο πρώτος μεγάλος δίσκος 33 στροφών του νεοκυματικού συνθέτη Λίνου Κόκοτου ύστερα από τριετή θητεία στην εταιρία Lyra, κατά την οποία ηχογράφησε αρκετά σκόρπια τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών με διάφορους νεοκυματικούς τραγουδιστές, όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γιώργος Ζωγράφος και άλλοι. Βεβαίως ο συνθέτης συνέχισε το δρόμο του πολύ δημιουργικά και μετά την παρακμή του Νέου Κύματος πλουτίζοντας την ελληνική δισκογραφία με πολύ αξιόλογες ηχογραφήσεις ("Το θαλασσινό τριφύλλι", "Αποχαιρετισμός", "Αντιπολεμικά").
Ο πρώτος του αυτός δίσκος είναι και ο ομορφότερος ολόκληρης της δισκογραφικής του παραγωγής κι ένας από τους τρεις σημαντικότερους εκείνης της πολύ γόνιμης χρονιάς στη συγκεκριμένη εταιρία, πλάι στον περίφημο "Δρόμο" του Μίμη Πλέσσα και στα "12 Τραγούδια του F.G. Lorca" του Γιάννη Γλέζου. Κοινό στοιχείο και των τριών αυτών δίσκων η παρουσία του τραγουδιστή Γιάννη Πουλόπουλου, που εκείνη την εποχή αποτελούσε το βαρύ πυροβολικό της εταιρίας.
Στις "Ώρες" περιλαμβάνονται ένδεκα πρωτότυπα τραγούδια κι ένα οργανικό μοιρασμένο στα δύο, για να αποτελεί τον πρόλογο και τον επίλογο του δίσκου. Όλα τα τραγούδια έγιναν τεράστιες επιτυχίες και είναι πραγματικά πανέμορφα. Ποιο να ξεχωρίσει κανείς: "Όσα δε βάνει ο λογισμός", "Ραχήλ αγαπημένη", "Γειτονάκι μου", "Κόρη του γιαλού", "Ασημένιο φύλλο", "Και συ δε μου μιλάς", "Στα χείλη μας ακόμα το φιλί", "Κοιμάσαι στο γιαλό", "Καράβι αραγμένο"! Δε θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιο, γιατί σίγουρα θα αδικούσα τα υπόλοιπα, καθώς τα νιώθω όλα τόσο οικεία και τόσο "δικά μου" μέσα στα πενήντα ήδη χρόνια της ζωής τους! 
Τους στίχους έγραψαν οι σταθεροί συνεργάτες του συνθέτη εκείνα τα χρόνια, Άκος Δασκαλόπουλος και Αργύρης Βεργόπουλος. Μαζί με τον Πουλόπουλο, την ερμηνεία των τραγουδιών μοιράζονται ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ρένα Κουμιώτη και ο Γιώργος Ζωγράφος. Όπως συνέβη και με τους πρώτους δίσκους του Γιάννη Γλέζου, κι εδώ την αριστοτεχνική ενορχήστρωση των τραγουδιών υπογράφει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Ο πίνακας στου εξωφύλλου αποτελεί σύνθεση του ζωγράφου, συγγραφέα και νεοκυματικού τραγουδοποιού Νίκου Χουλιαρά.

(c) LP | Lyra | 1969 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: