Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Ο Γιάννης Γλέζος μελοποιεί Λόρκα (1969)

Το 1969 αποτελεί τη χρονιά ορόσημο για τη δισκογραφική εταιρία της Lyra, γιατί μέσα στην ίδια χρονιά εκδόθηκαν τρεις από τους σημαντικότερους δίσκους του ρεπερτορίου της, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής δισκογραφίας. Αναφερθήκαμε ήδη στους δύο: "Ο δρόμος" του Μίμη Πλέσσα και "Οι ώρες" του Λίνου Κόκοτου. Ο πρώτος μάλιστα αποδείχθηκε και ο εμπορικότερος ελληνικός δίσκος όλων των εποχών!
Ο δίσκος που συμπληρώνει την κορυφαία αυτή τριάδα του 1969 είναι πολύ διαφορετικός. Πρόκειται για τον κύκλο μελοποιημένων ποιημάτων "12 Τραγούδια του F.G. Lorca" με μουσική του νεοκυματικού συνθέτη Γιάννη Γλέζου πάνω σε μια επιλεγμένη σειρά ποιημάτων του σπουδαίου Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Federico Garcia Lorca (1898-1936). Αυτός ήταν ο δεύτερος δίσκος του συνθέτη, ένα χρόνο μετά τον πρωτόλειο "Η Ελένη του Μάη" παράλληλα με αρκετές σκόρπιες ηχογραφήσεις τραγουδιών για τις 45 στροφές.
Χωρίς αμφιβολία, ο δίσκος αυτός του μελοποιημένου Λόρκα αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα μελοποιημένης ποίησης και φυσικά ανήκει στις κορυφαίες του δημοφιλέστατου αυτού ποιητή, πλάι στις εμβληματικές μελοποιήσεις του Μάνου Χατζιδάκι ("Ματωμένος γάμος"), του Μίκη Θεοδωράκη ("Romancero gitano"), του Σταύρου Ξαρχάκου ("Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ") και του Χρήστου Λεοντή ("Αχ, έρωτα")
Σπουδαία και η δουλειά στην ελληνική απόδοση των στίχων από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν ξεχνά σε κάθε ευκαιρία να μας θυμίζει ότι τα ποιήματα αυτά αρχικά προορίζονταν για τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος καθυστερούσε να τα μελοποιήσει λόγω …φιλολογικών ανησυχιών (!!!), πράγμα που εκνεύρισε τον στιχουργό, έτσι που αποφάσισε να τα ...χαραμίσει προσφέροντάς τα στον Γιάννη Γλέζο! Δεν ξέρουμε βέβαια τι τύχη θα είχαν στα χέρια του Λοΐζου, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η ζαβολιά της τύχης έδωσε την ευκαιρία στον εκκολαπτόμενο συνθέτη να γράψει το αριστούργημά του, ένα συμπαγή κύκλο εξαιρετικών μελωδιών που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάποια περισσότερο από τις υπόλοιπες: «Το τραγούδι του καβαλάρη», «Το πρώτο φιλί», «Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά», «Κόρντοβα», «Μπαλκόνι», «Αποχαιρετισμός», «Κεφαλόδεσι», «Χάρτινο τριαντάφυλλο», «Μπαλάντα των τριών ποταμών». Όλα τους μικρά αριστουργήματα που απογειώνονται χάρις στην εμπνευσμένη και εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη ενορχήστρωση του Νίκου Μαμαγκάκη με έντονα "ισπανικά", αλλά και λόγια μουσικά στοιχεία.
Έξοχη επίσης είναι η ερμηνεία του Γιάννη Πουλόπουλου, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι και η παρουσία σε δυο τραγούδια της γλυκύτατης Έλενας Κυρανά. Το εξώφυλλο κοσμείται από πίνακα του Γιάννη Μόραλη.

(c) LP | Lyra | 1969 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Μην ξεχναμε και τη Ρενα Κουμιωτη που κανει στο δευτερο μερος του "Χαρτινο Τριαντάφυλλο " δευτερη φωνη στο Γιαννη Πουλοπουλο!!!