Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδά Σπανό (1976)

Ένα χρόνο πριν εκδοθεί από τη Lyra ο αγαπημένος δίσκος του Γιάννη Σπανού "Η Βίκυ Μοσχολιού τυραγουδά Σπανό" είχε κυκλοφορήσει από την Columbia ένας άλλος δίσκος με παρόμοιο τίτλο, μόνο που το όνομα της τραγουδίστριας ήταν διαφορετικό. Αναφέρομαι στο δίσκο "Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδά Σπανό".
Συνήθως αυτός ο δίσκος περνάει απαρατήρητος, κάθε φορά που σκέφτεται κανείς τις ξεχωριστές δισκογραφικές στιγμές του σπουδαίου συνθέτη. Κι όμως, αυτό είναι άδικο. Γιατί είναι ένας δίσκος με αυθεντικό άρωμα Γιάννη Σπανού και ανήκει στις πιο μελωδικές του στιγμές. Δώδεκα τρυφερές μπαλάντες ερμηνευμένες με πολύ αισθαντικό τρόπο από την υπέροχη φωνή της Αλέκας Κανελλίδου στη δεύτερη μόλις προσωπική της κατάθεση μετά τις "Δώδεκα ερωτικές στιγμές" (1974) του Γιώργου Κατσαρού. Χωρίς αμφιβολία, αυτός είναι ο καλύτερος προσωπικός δίσκος της τραγουδίστριας με πολλές όμορφες μελωδικές στιγμές απόλυτα ταιριαστές για την εκφραστική φωνή της, κάποιες από τις οποίες σημείωσαν επιτυχία στον καιρό τους. Πιο πολύ ακούστηκαν τα τραγούδια "Ήρθε ένας φίλος" και "Μαγκανοπήγαδο", αλλά προσωπικά θα διάλεγα τα πιο χαμηλόφωνα κομμάτια, όπου πραγματικά η ερμηνεία της Κανελλίδου είναι εξαιρετική, όπως: "Δεν είσαι ο πρώτος", "Αν προδοθείς", "Οι νόμοι" και "Πως μ' αγαπάς μου λες"
Οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών υπογράφονται από τον πολυγραφότατο Πυθαγόρα, δύο τραγούδια γράφτηκαν από τον Αλέξη Αλεξόπουλο, ενώ υπάρχει κι ένα τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου ("Επεισόδιο") σε δεύτερη εκτέλεση που το ερμήνευσε πρώτη η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο "Μέρες αγάπης" (1973). Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Τάσος Καρακατσάνης.

(c) LP | EMI Columbia | 1976 | πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Είναι ένας ενδιαφέρον δίσκος, αλλά όπως σωστά επισημάνετε, περνάει κάπως απαρατήρητος και σου δίνει την εντύπωση ότι όλα τα τραγούδια είναι σε δεύτερη εκτέλεση. Ισως γιατί έχει πολλά τραγούδια που προέρχονται από το γαλλικό ρεπερτόριο του συνθέτη κι άλλα που έχουν ξαναηχογραφηθεί είτε σαν ορχηστρικά είτε σαν τραγούδια. Η Κανελλίδου, νομίζω ότι βρήκε το δρόμο της από όταν άρχισε να ηχογραφεί με την Νίνη Ζαχα με μαέστρο τον Χάρη Ανδρεάδη.