Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Γιώργος Χατζηνάσιος: Διαδρομή (1973)

Το 1973 υπήρξε πολύ παραγωγικό για τον Γιώργο Χατζηνάσιο, μιας και εκτός από αρκετά σκόρπια τραγούδια του που κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές ή σε προσωπικούς δίσκους διαφόρων τραγουδιστών πρώτης γραμμής, μέσα στην ίδια χρονιά μας έδωσε και δύο ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών. Χθες είδαμε τον ένα, με τίτλο "Έχει ο Θεός". Ο δεύτερος έχει τίτλο "Διαδρομή".
Και οι δυο αυτοί δίσκοι έχουν τραγούδια παρόμοιας αισθητικής γραμμής και ανέδειξαν τεράστιες λαϊκές επιτυχίες. Μάλιστα ο καθένας τους έχει κι από έναν διαφορετικό στιχουργό για το σύνολο των τραγουδιών. Στο "Έχει ο Θεός" όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από τον Γιάννη Λογοθέτη. Στη "Διαδρομή" οι στίχοι ανήκουν στον Γιώργο Κανελλόπουλο, έναν καλό στιχουργό της εποχής που έγραψε πολλά ωραία τραγούδια με τον Χατζηνάσιο. Δύο μόνο τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν από άλλους στιχουργούς: Το "Πού θα πάει πού" με στίχους του Τάσου Οικονόμου και το "Ήλιε μην κοιτάς" σε στίχους του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου γραμμένο για την ταινία του "Ο βάλτος" που παίχτηκε την ίδια χρονιά.
Ανάμεσα στα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο είναι το εναρκτήριο "Με λένε Γιώργο", το τρυφερό "Συγνώμη που σ' αγάπησα" και το "Πού θα πάει πού". Μάλιστα τα δυο τελευταία γνώρισαν λίγο αργότερα και μια δεύτερη, εξαιρετικά δημοφιλή, εκτέλεση με τη φωνή του Γιάννη Πάριου.
Θα ήθελα πάντως να σταθώ σε δυο υπέροχα χαμηλόφωνα τραγούδια που ίσως πέρασαν απαρατήρητα, αλλά είναι από τα ωραιότερα του συνθέτη. Μιλώ για το "Ήλιε μην κοιτάς" που προανέφερα και το "Μοιάζω μ' αστείο", δυο αισθαντικές μελωδίες με έντονα πεσιμιστική διάθεση. Θαυμάσιο επίσης είναι το ζεϊμπέκικο "Χάρε σαν έρθεις" και το χορωδιακό φινάλε "Βρέξε Θεέ μου".
Ερμηνευτές, πλάι στο αχώριστο δίδυμο Μανώλη Μητσιά και Δήμητρας Γαλάνη, είναι ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Θέμης Ανδρεάδης, ο οποίος ερμηνεύει με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο δύο εύθυμα τραγούδια του δίσκου.

(c) LP | EMI Columbia | 1973 | πηγή: d58