Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Το Πανόραμα (1976)

Επανέρχομαι στον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, για να σας παρουσιάσω έναν εντελώς ιδιαίτερο δίσκο του από τη δεκαετία του '70 με τίτλο "Το Πανόραμα". Η ιδιαιτερότητα αυτού του δίσκου έγκειται στο ότι αρχικά κυκλοφόρησε το 1971 με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Δώρο Γεωργιάδη, ο οποίος με το δίσκο αυτό έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, όπου στη συνέχεια θα διακριθεί περισσότερο ως συνθέτης. Η πρώτη αυτή εκδοχή του δίσκου δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση κι έτσι - πράγμα εντελώς ασυνήθιστο - πέντε χρόνια αργότερα η εταιρία Minos προχώρησε σε νέα ηχογράφηση του έργου με εντελώς διαφορετικούς ερμηνευτές! 
Η περίπτωση της διπλής εκδοχής ενός δίσκου είναι όντως σπανιότατη. Εύκολα στο μυαλό μου έρχεται η διπλή εκτέλεση με διαφορά ενός χρόνου του δίσκου "Χειμωνιάτικος ήλιος" του Μάνου Χατζιδάκι, όπου όμως είχαμε τον ίδιο ερμηνευτή και στις δυο εκτελέσεις, αλλά εντελώς διαφορετική ενορχήστρωση, ενώ στο "Πανόραμα" η ενορχήστρωση κρατήθηκε η ίδια, αλλά είχαμε άλλους ερμηνευτές. 
Υπάρχει ακόμη μια διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων: Δεν έχουν ακριβώς το ίδιο υλικό. Η πρώτη έκδοση είχε δύο τραγούδια ("Ο Μιμίκος και η Μαίρη", "Η κοιμωμένη") που δεν κρατήθηκαν στη δεύτερη έκδοση, η οποία όμως έχει πρόσθετο υλικό με συνολικά δεκατέσσερα τραγούδια.
Το έργο βασίζεται σε στίχους του Κώστα Βίρβου, με τον οποίο ο Μίμης Πλέσσας είχε μακρά και γονιμότατη συνεργασία μέσα στην ίδια δεκαετία ("Ζει;", "Το πανόραμα", "Θάλασσα πικροθάλασσα", "Νεκρικοί διάλογοι", "Λουκιανού διάλογοι"). Πρόκειται για στίχους εμπνευσμένους από την προπολεμική Αθήνα με εικόνες και χαρακτηριστικούς τύπους της τότε αθηναϊκής κοινωνίας. Ο συνθέτης αξιοποίησε άριστα το υλικό αυτό επιστρατεύοντας ρωμαλέες λαϊκές μελωδίες που βουτάνε βαθιά στους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού και στη ρεμπέτικη παράδοση.
Στην έκδοση του 1976 που σας παρουσιάζω εδώ βασικός ερμηνευτής είναι ο Θέμης Ανδρεάδης που εκείνη τη χρονιά μεταπήδησε από την ΕΜΙ στη Minos και βρισκόταν στην απόλυτη ακμή του στον τυποποιημένο ρόλο του χιουμοριστικού τραγουδιστή. Μαζί του ο Δημήτρης Κοντολάζος και ο Πέτρος Κυριαζής.

(c) LP | Minos | 1976 | πηγή: d58

4 σχόλια:

Ulysses Joven είπε...

Thanks for this record!! wonderful work by mimis plessas

Ανώνυμος είπε...

Οχι Flac σημερα;;; Μας καομάθατε κύριε Πρέσβη!!! Ευχαριστούμε πολύ για ακόμα ένα υπέροχο δίσκο!

Άαβας / d58 είπε...

Το flac δυστυχώς απαιτεί πολύ αποθηκευτικό χώρο κι εκεί έχω μια δυσκολία...

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...