Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Η κόκκινη κλωστή (1972)

Έχοντας κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του με το δίσκο "Η πόλη μας" (1970) ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε την τύχη να συναντηθεί αμέσως μετά με τον μεγάλο στιχουργό Νίκο Γκάτσο και μαζί να ετοιμάσουν την επόμενη δουλειά που κυκλοφόρησε το 1972 με τίτλο "Η κόκκινη κλωστή". Και μίλησα για "τύχη", αφενός γιατί η συμπόρευση ενός νέου δημιουργού με έναν ογκόλιθο της στιχουργικής, όπως ο Νίκος Γκάτσος, αποτελούσε εξ ορισμού το ισχυρότερο εχέγγυο για τις πιο λαμπρές προοπτικές στο μουσικό πεδίο, και αφετέρου γιατί λίγοι υπήρξαν οι εκλεκτοί του μεγάλου στιχουργού: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης. Απ' αυτούς πήρε τη σκυτάλη ο Κηλαηδόνης, ενώ ακολούθησαν ελάχιστες ακόμη συνεργασίες του: Γιώργος Χατζηνάσιος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Βασίλης Δημητρίου και κάποιες μεταθανάτιες (Ανδριόπουλος, Παπαδημητρίου).
Ο δεύτερος λοιπόν δίσκος του Λουκιανού Κηλαηδόνη αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου με τραγούδια σε λαϊκό και πάλι ύφος, πολλά από τα οποία ακούστηκαν πολύ. Είναι η λεγόμενη "λαϊκή" περίοδος του συνθέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί με έναν τρίτο δίσκο στο ίδιο ύφος, τον "Περίπατο" (1976), πάλι με στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 καινούργια τραγούδια γραμμένα με κέφι κι ανάλαφρη διάθεση. Τα πιο πολλά έγιναν μεγάλα σουξέ, ιδιαίτερα τα: "Σπίτι μου" (από τα ωραιότερα τραγούδια του Κηλαηδόνη), "Ήρθατε σαν κύματα", "Μια Κυριακή του Μάρτη", "Μια Κεφαλονίτισσα", "Με γαρίφαλο στο πέτο"
Τα τραγούδια ερμηνεύουν όμορφα ο Μανώλης Μητσιάς και η Δήμητρα Γαλάνη, αχώριστο δίδυμο εκείνον τον καιρό, στη δεύτερη δισκογραφική τους συνύπαρξη. Προηγήθηκε ο δίσκος "Της γης το χρυσάφι" (1971) του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ακολούθησαν οι δίσκοι "Έχει ο Θεός" (1973) του Γιώργου Χατζηνάσιου, "Αποχαιρετισμός" (1975) του Λίνου Κόκοτου και "Αθανασία" (1976) πάλι του Μάνου Χατζιδάκι. Χωρίς να υπολογίζω και κάμποσους ακόμη δίσκους, όπου συμμετείχαν οι δυο τους μαζί με άλλους τραγουδιστές.
Σημειώνω ότι μερικά από τα τραγούδια του δίσκου ("Μικρή Ζακυνθινιά", "Γκρεμός και βράχος", "Κάθε χρόνο, κάθε χρόνο") ηχογραφήθηκαν παράλληλα και με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση και κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές.

(c) LP | EMI | 1972 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: