Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Γιώργος Χατζηνάσιος: Λεύκωμα (1976)

Το 1976 ο Γιώργος Χατζηνάσιος επιστρέφει στην Columbia και ηχογραφεί έναν πολύ ξεχωριστό κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Λεύκωμα", όπου για πρώτη φορά παραμερίζει το μπουζούκι ολοκληρωτικά από την ενορχήστρωση και βάζει το πιάνο σε πρώτο ρόλο διαμορφώνοντας ένα ηχοχρωματικό πεδίο πολύ αισθαντικό που παραπέμπει εμφανώς στο διεθνές πρότυπο του easy listening ήχου.
Το οξύμωρο όμως με το δίσκο αυτό είναι ότι οι στίχοι που έχουν επιλεγεί, δεν συμβαδίζουν απόλυτα με το ορχηστρικό ύφος, μιας και ο Γιώργος Κανελλόπουλος που τους υπογράφει εδώ δείχνει μια διάθεση πολιτικού χρωματισμού του λόγου του με διάσπαρτες αιχμές διαμαρτυρίας ή καταγγελίας εναντίον των κακώς κειμένων στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα! Αυτό άλλοτε γίνεται ευθέως ("Κλείσ' το ραδιόφωνο", "Πι πι το παπί", "Σύρε γιε μου στην Αθήνα") κι άλλοτε πλαγίως ή παρεμπιπτόντως ("Άλλη μια μέρα", "Τι να σου χαρίσω", "Καληνύχτα σας")
Ο δίσκος είναι δομημένος σε δυο ευδιάκριτες ενότητες, μία σε κάθε πλευρά αποτελούμενη από πέντε τραγούδια κι ένα οργανικό θέμα που βασίζεται στη μελωδία του εναρκτήριου τραγουδιού. Έχουν επιλεγεί και δύο κορυφαίες ερμηνεύτριες, μία για την κάθε ενότητα. Πρόκειται για τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Δήμητρα Γαλάνη στην πρώτη δισκογραφική τους συνύπαρξη. Με τη Γαλάνη βέβαια ο συνθέτης είχε ήδη γόνιμη συνεργασία από το ξεκίνημα της καριέρας του ("4.5.3", "Έχει ο Θεός", "Διαδρομή"), αλλά με τη Βίκυ Μοσχολιού αυτή είναι η πρώτη (και τελευταία) του συνάντηση.

Ο δίσκος, όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν αυτή βασίστηκε κυρίως σε δύο τραγούδια που ξεχώρισαν και τραγουδήθηκαν ευρύτατα. Το ένα ήταν το εξωστρεφές και αβανταδόρικο "Ξενύχτησα στην πόρτα σου" και το άλλο το υπέροχο και τρυφερό "Τα γαλάζια σου γράμματα". Κι αν το δεύτερο χωρίς καμία αμφιβολία ανήκει στις κορυφαίες στιγμές του συνθέτη, το πρώτο δε νομίζω πως παρουσιάζει κάποιο μουσικό ενδιαφέρον, ενώ ο δίσκος διαθέτει αρκετές άλλες πολύ όμορφες στιγμές. Κορυφαίο όλων το εναρκτήριο "Είμαστε μεις", ένα στιβαρό τραγούδι που σφραγίζει με τη συγκλονιστική της ερμηνεία η Βίκυ Μοσχολιού. Από τα υπόλοιπα θα ξεχώριζα πιο πολύ τα "Κλείσ' το ραδιόφωνο", "Τι να σου χαρίσω", "Θλιμμένα χαμόγελα" και "Καληνύχτα σας".

(c) LP | EMI Columbia | 1976 | πηγή: d58