Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Νότης Μαυρουδής ανθολογούμενος: Τα τραγούδια μου (1988)

Ο σημαντικός κλασικός κιθαριστής και εξαιρετικός τραγουδοποιός Νότης Μαυρουδής αποτελεί μιαν εντελώς ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή περίπτωση δημιουργού που συνεχίζει μέχρι σήμερα το έργο του έχοντας συμπληρώσει σχεδόν εξήντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας!
Εμφανίστηκε στα μουσικά μας πράγματα στα μέσα της δεκαετίας του '60 ενταγμένος αρχικά στο κλίμα του Νέου Κύματος, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε για κάμποσα χρόνια στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία), για να επανακάμψει στην εγχώρια μουσική πραγματικότητα από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας κι έκτοτε να παραμένει ενεργός και δημιουργικός τόσο στο πεδίο της δισκογραφίας, όσο και στο πεδίο των ζωντανών εμφανίσεων ως κιθαριστής.
Το 1988 λοιπόν η Lyra, που υπήρξε η πρώτη του δισκογραφική εταιρεία, αφού ολοκληρώθηκε ένας δεύτερος κύκλος συνεργασίας τους, αποφάσισε να εκδώσει ένα μικρό πορτρέτο του συνθέτη με ανθολογημένο υλικό αυτής της συνεργασίας. Ο δίσκος πήρε τον απλό τίτλο "Τα τραγούδια μου" με την επισήμανση "Αυθεντικές εκτελέσεις". Από τα δώδεκα τραγούδια τα οκτώ προέρχονται από τη νεοκυματική περίοδό του (1964-1968). Ανάμεσά τους φυσικά τα δυο πρώτα τραγούδια του συνθέτη με τον Γιώργο Ζωγράφο ("Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Τα γιορτινά σου φόρεσε"), το υπέροχο "Ήταν μεγάλη η νύχτα" με τη Σούλα Μπιρμπίλη που μάλιστα είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και τραγούδια με την Αρλέτα, την Πόπη Αστεριάδη και τον Πέτρο Πανδή. Τα περισσότερα έχουν στίχους του Γιάννη Κακουλίδη, αλλά και του Άκου Δασκαλόπουλου.
Η ανθολογία περιλαμβάνει επίσης δυο τραγούδια από το άλμπουμ "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" (1976) με ερμηνευτές τον ρεμπέτη Γιώργο Μουφλουζέλη και την Αλεξάνδρα, ένα τραγούδι ("Κρίση") σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι από τον κύκλο "Παιδί της γης" (1977) που ερμηνεύει η Αρλέτα, καθώς και το εμβληματικό "Πρωινό" σε στίχους του Άλκη Αλκαίου από το δίσκο "Στην όχθη της καρδιάς μου" (1984) ερμηνευμένο από χορωδία.

(c) LP | Lyra | 1988 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: