Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Νότης Μαυρουδής: Στην όχθη της καρδιάς μου (1984)

Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια μετά το "Παιδί της γης", για να ηχογραφήσει νέα τραγούδια του ο Νότης Μαυρουδής, καθώς στο μεσοδιάστημα είχε και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα την ενασχόλησή του με την κλασική κιθάρα ηχογραφώντας κάποιους δίσκους με συνθέσεις του Fernando Sor, αλλά και των Beatles!.
Το 1984 λοιπόν επανέρχεται δυναμικά και πάλι στο τραγούδι κι έκτοτε η παρουσία του θα είναι αδιάλειπτη και πολύ γόνιμη μέχρι και σήμερα. Η νέα του αυτή αρχή σημαδεύεται με δύο κύκλους τραγουδιών που θεωρώ ότι αποτελούν και τις σημαντικότερες καταθέσεις του στο συγκεκριμένο πεδίο. Αναφέρομαι στους δίσκους "Στην όχθη της καρδιάς μου" (1984) και "Έρως ανίκατε μάχαν" (1985).
Ο πολυσήμαντος κύκλος τραγουδιών "Στην όχθη της καρδιάς μου" είναι ένα έργο υψηλής αισθητικής που το κατατάσσω στα παραγνωρισμένα διαμάντια της δισκογραφίας μας! Είναι ο πιο λόγιος δίσκος του συνθέτη, θα έλεγα, με υλικό που περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών σε ύφος lied για φωνή και κλασική κιθάρα, εκτός από δύο τραγούδια όπου έχει προστεθεί κι ένα βιολί.
Το "ελληνικό" πρώτο μέρος περιλαμβάνει ποιήματα του Άλκη Αλκαίου, της Μαρίας Πολυδούρη και του Άλκη Χριστοφέλλη. Ανάμεσά τους δεσπόζει το εμβληματικό "Πρωινό τσιγάρο", ένα αργό τελετουργικό ζεϊμπέκικο αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, στην πρώτη του εδώ και καλύτερη εκτέλεση από αυτοσχέδια χορωδία αποτελούμενη από τους Κώστα Θωμαΐδη, Σάκη Μπουλά, Γιώργο Μεράντζα, Θανάση Νικόπουλο και Γιάννη Σαμσιάρη. Υπέροχα είναι επίσης και τα άλλα τέσσερα τραγούδια αυτού του μέρους, προπάντων το υπερευαίσθητο "Εμπιστευτικόν" (για κιθάρα και βιολοντσέλο).
Το δεύτερο μέρος του έργου περιλαμβάνει ποιήματα τριών ξένων ποιητών μεταφρασμένα στα ελληνικά από τον Οδυσσέα Ελύτη που περιέχονται στο έργο του "Δεύτερη Γραφή" (έκδ. 1976). Πρόκειται για τον Ιταλό Giuseppe Ungaretti (1888-1970) και τους Γάλλους Pierre Jean Jouve (1887-1976) και Paul Eluard (1895-1952). Οι μελωδίες εδώ του συνθέτη είναι πιο "δύσκολες" και περίτεχνες, όπως επιβάλλει και η ελεύθερη προσωδία των στίχων.
Βασικός ερμηνευτής του έργου είναι ο εκφραστικός Γιάννης Σαμσιάρης, ενώ σε δύο τραγούδια συμμετέχει η Σοφία Βόσσου., η οποία παίζει και πιάνο στο τρυφερό "Βράδυ".

(c) CD | Εταιρία Νέας Μουσικής/ΑΚΤΗ | 1984 | Πηγή: d58


2 σχόλια:

Φλαμος Ισιδωρος είπε...

Νομιζω οτι θα ειχε μεγαλη αξια και μια συλλογη με τα 45αρια του συνθετη!

Άαβας / d58 είπε...

Βεβαίως! Στα σκαριά άλλωστε το είχα!