Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις: Πρώτη Εκτέλεση (1965)

Η μεγάλη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ Columbia αξιοποιώντας το τεράστιο μουσικό της οπλοστάσιο και θέλοντας να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στο δισκογραφικό πεδίο στα μέσα της δεκαετίας του '60 προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς μουσικών πορτρέτων των μεγάλων συνθετών της υπό το γενικό τίτλο "Πρώτη Εκτέλεση"
Η πρώτη σοδειά της συγκεκριμένης σειράς κυκλοφόρησε το 1965 και ήταν αφιερωμένη στους τρεις κυριότερους συνθέτες που ηχογραφούσαν στην εταιρία τον κύριο όγκο του έργου τους. Πρόκειται φυσικά για τους συνθέτες: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Αργότερα, την επόμενη δεκαετία, θα ακολουθήσουν ανάλογα αφιερώματα και σε άλλους τρεις συνθέτες, τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Σπανό και τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Συνολικά έξι δίσκοι κατά το διάστημα 1965-1985, αν και προκαλεί μια απορία γιατί περιορίστηκαν μόνο σ' αυτούς τους συνθέτες και δεν επεκτάθηκαν και σε άλλα μεγάλα ονόματα, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που είχαν καταθέσει σημαντικό μέρος της δουλειάς τους στο ρεπερτόριο της εταιρίας.

Το 1965 λοιπόν κυκλοφόρησε η "Πρώτη Εκτέλεση" του Μάνου Χατζιδάκι με δώδεκα συνολικά τραγούδια από ηχογραφήσεις του συνθέτη κατά το διάστημα 1961-1964. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα προέρχονται από τον κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά αξίζει να επισημάνουμε πως ούτε τα μισά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στον τίτλο της έκδοσης, μιας και οι πραγματικά πρώτες τους εκτελέσεις είχαν γίνει με άλλους ερμηνευτές! Αλλά ας τα δούμε αναλυτικότερα:
  • Ξημερώνει: Στίχοι του Βαγγέλη Γκούφα. Πρωτοακούστηκε στην ταινία "Η Λίζα και η άλλη" (1961) με ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Την ίδια χρονιά το ηχογράφησε για τις 45 στροφές και η υπέροχη Μαίρη Λίντα.
  • Είμ' αητός χωρίς φτερά: Στίχοι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρώτη εκτέλεση από τον Διαμαντή Πανάρετο στην ταινία "Αγάπη και θύελλα" (1961). Το ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνοδευόμενος από το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα.
  • Κάνε τον πόνο σου χαρά: Στίχοι του Νίκου Γκάτσου. Αρχικά ακούστηκε σε αγγλόφωνη εκδοχή από τον διάσημο ερμηνευτή Nat King Cole στην ταινία "In the Cool of the Day" (1963), ενώ η Μαίρη Λίντα το ερμήνευσε στην ταινία "Διακοπές στην Αθήνα", αλλά και σε δίσκο 45 στροφών το 1964.
  • Μια Παναγιά: Στίχοι του Νίκου Γκάτσου. Η μελωδία του τραγουδιού ακούστηκε αρχικά στην ταινία "America America" (1963), ενώ ως τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1964 δυο φορές, μία με τον Λάκη Παππά και μία με τη Χορωδία Θάλειας Βυζαντίου.
  • Το πέλαγο είναι βαθύ: Στίχοι Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεία από τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, αν και η πρώτη εκτέλεση ανήκει στη Νάνα Μούσχουρη, ενώ η μελωδία ερμηνευμένη από χορωδία είχε πρωτοακουστεί στην ταινία "Ελλάς η χώρα των ονείρων" (1960). Αξιοσημείωτο πάντως με το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ότι η μελωδία του στην πραγματικότητα ανήκει στον ...Μίκη Θεοδωράκη από το συμφωνικό του έργο "Ελληνική Αποκριά", απ' όπου την αλίευσε ο Χατζιδάκις!

  • Ο ταχυδρόμος πέθανε - Το μαντολίνο: Δυο τραγούδια σε στίχους του συνθέτη από το θεατρικό έργο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" (1961) με ερμηνεύτρια τη Ζωή Φυτούση. Από τα λίγα του δίσκου που είναι πραγματικά σε πρώτη εκτέλεση.
  • Η κυρά: Στίχοι του Μάνου Χατζιδάκι και ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση σε πρώτη εκτέλεση από τη θεατρική παράσταση "Μαγική πόλη" (1963).
  • Ο αμαξάς: Στίχοι του Αλέκου Σακελλάριου με ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη από την ταινία "Χτυποκάρδια στο θρανίο" (1963).
  • Μανούλα μου: Στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το θεατρικό έργο "Παραμύθι χωρίς όνομα" (1959) που τελικά συμπεριλήφθηκε στα τραγούδια της "Οδού Ονείρων" (1962) με ερμηνευτή τον Λάκη Παππά.
  • Θαλασσοπούλια: Στίχοι του Νίκου Γκάτσου με πρώτη ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία "Aliki My Love" (1963). Η Μαίρη Λίντα το ηχογράφησε για τις 45 στροφές το 1963.
  • Οδός Ονείρων: Το επώνυμο τραγούδι της θρυλικής θεατρικής παράστασης του 1962 σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι και ερμηνεία του Γιώργου Μαρίνου. Πρώτη εκτέλεση.

(c) LP | Columbia | 1965 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: