Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Χατζηνάσιος: Πρώτη Εκτέλεση (1978)

Ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό τραγούδι στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '70 και είχε την τύχη από την αρχή να συνεργαστεί με τα πιο εμπορικά ονόματα του πενταγράμμου, όπως η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Πάριος και ο Σταμάτης Κόκοτας, γεγονός που διευκόλυνε την ταχύτατη αναρρίχησή του στις κορυφαίες θέσεις των πιο εμπορικών δημιουργών εκείνης της παραγωγικότατης δεκαετίας. Είχε μάλιστα το προνόμιο να κινείται αδέσμευτος μεταξύ όλων των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών γνωρίζοντας παντού επιτυχία. 
Η συνεργασία του με την Columbia πάντως είναι αυτή που μας χάρισε τις ωραιότερες μουσικές στιγμές του συνθέτη κατά το διάστημα 1973-1978, όταν και ηχογράφησε στη συγκεκριμένη εταιρία έξι συνολικά μεγάλους δίσκους τραγουδιών: "4.5.3" (1972), "Έχει ο Θεός" (1973), "Διαδρομή" (1973), "Αντιθέσεις" (1975), "Λεύκωμα" (1976), "Θα σου χρωστώ" (1978).
Στο υλικό λοιπόν αυτών των δίσκων βασίστηκε ο πέμπτος δίσκος της σειράς "Πρώτη Εκτέλεση" της Columbia που εκδόθηκε το 1978 με δώδεκα τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου. Προνομιακή μεταχείριση είχε ο δίσκος "Διαδρομή", απ' όπου ανθολογήθηκαν σχεδόν τα μισά τραγούδια, ενώ από δύο τραγούδια επιλέχθηκαν από τα άλμπουμ "4.5.3", "Έχει ο Θεός" και "Λεύκωμα", καθώς και άλλο ένα ανεξάρτητο τραγούδι ("Η ιστορία του μπεκρή") από δίσκο 45 στροφών που ενσωματώθηκε και στο δίσκο "Σταμάτης Κόκοτας Νο.4" (1973).
Σε επτά από τα δώδεκα τραγούδια οι στίχοι ανήκουν στον Γιώργο Κανελλόπουλο, δύο είναι του Γιάννη Λογοθέτη, ενώ από ένα υπογράφουν ο Τάσος Οικονόμου, ο Χρήστος Στίππας και ο Νίκος Βρεττός. Τέσσερις σπουδαίοι τραγουδιστές μας δίνουν ξεχωριστές ερμηνείες: Η Βίκυ Μοσχολιού (εξαιρετική ερμηνεία στο "Είμαστ' εμείς"), ο Σταμάτης Κόκοτας (με τη μεγάλη επιτυχία "Μια παρένθεση"), ο Μανώλης Μητσιάς (με τα δημοφιλή "Τι να πούμε τι", "Πού θα πάει πού", "Με λένε Γιώργο") και η Δήμητρα Γαλάνη (με το αισθαντικό "Συγνώμη που σ' αγάπησα"). Κάποια από αυτά τα τραγούδια γνώρισαν εξίσου ή και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο, που όμως ανήκε τότε σε άλλη εταιρία (Minos).



Θα χαρακτήριζα το δίσκο αρκετά αντιπροσωπευτικό του συνθέτη, αν και μάλλον ανισοβαρή. Πρώτα πρώτα για τον περιορισμένο αριθμό ερμηνευτών που επελέγησαν. Επίσης ήδη επισήμανα παραπάνω την προνομιακή μεταχείριση του άλμπουμ "Διαδρομή" με πέντε τραγούδια, ενώ αγνοήθηκαν πλήρως οι δίσκοι "Αντιθέσεις" και "Θα σου χρωστώ". Ειδικά ο πρώτος θα άξιζε μιας μεγαλύτερης προσοχής, αφού περιέχει μερικά υπέροχα τραγούδια, όπως το "Άνοιξε το παράθυρο" στην πρώτη του δισκογραφική εκτέλεση με τον Περικλή Περάκη, πριν το ηχογραφήσει και το κάνει μεγάλη επιτυχία ο Αντώνης Καλογιάννης!

(c) LP | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: