Την επόμενη χρονιά μετά τον κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Έλα να σταθούμε αντίκρυ" (1981) ο Κώστας Καράλης είχε την τύχη να ερμηνεύσει τραγούδια δύο μεγάλων συνθετών, του Αργύρη Κουνάδη στο δίσκο "Μακρινή γειτονιά" και του Θάνου Μικρούτσικου στο "Εμπάργκο", για να φτάσουμε έτσι στο 1983 και σε έναν ακόμη προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Τραγούδια της θάλασσας" σε μουσική του Μιχάλη Τερζή.
Ο αξιόλογος συνθέτης Μιχάλης Τερζής έχει μια σταθερή δισκογραφική παρουσία εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια. Παρόλο που όλες οι πηγές αναφέρουν ότι ξεκίνησε το 1976 με το έργο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο", η αλήθεια είναι ότι είχε εμφανιστεί δύο χρόνια νωρίτερα με το δίσκο "Του έρωτα τ' αντάρτη", που μοιραζόταν με τον Αμάραντο Αμαραντίδη. Και ήταν τότε μόλις 20 χρονών! Έκτοτε η παρουσία του είναι αδιάλειπτη, πάντα με ενδιαφέρουσες προτάσεις, έστω κι αν δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει σε υψηλά επίπεδα εμπορικής αποδοχής. Συχνές μάλιστα και κατά κανόνα επιτυχημένες είναι οι απόπειρές του να μελοποιήσει ποιήματα δόκιμων ποιητών μας, με ιδιαίτερη αδυναμία στον Κωστή Παλαμά ("Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε", 1984).
Ο κύκλος τραγουδιών "Τραγούδια της θάλασσας" κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την έκδοση της σημαντικότερης ίσως δουλειάς του πάνω στη μελοποιημένη ποίηση, τα θαυμάσια "Αρχαία Λυρικά" του. Όπως υποδεικνύει και ο τίτλος, η θεματολογία των τραγουδιών περιστρέφεται γύρω από τη θάλασσα και ειδικότερα γύρω από την ανθρώπινη παρουσία μέσα στο υγρό στοιχείο. Ρεαλιστικές και παραμυθένιες μορφές σεργιανούν στους στίχους των τραγουδιών. Κάποιους τους υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ η προσφυγή στη δοκιμασμένη ποίηση είναι και πάλι παρούσα. Έχουμε λοιπόν όμορφες μελοποιήσεις ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, του Λάμπρου Πορφύρα και του Βασίλη Ρώτα. Κάποια απ' αυτά μας είναι γνωστά και από μελοποιήσεις άλλων συνθετών, οπότε η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, χωρίς να αποβαίνει σε βάρος του Τερζή.
Έχουμε επίσης και τραγούδια γραμμένα από τους γνωστούς στιχουργούς Φώντα Λάδη, Άκο Δασκαλόπουλο και Βαρβάρα Τσιμπούλη. Μερικά ακούστηκαν αρκετά, όπως η "Μοναξιά", η "Θαλασσογραφία" και κυρίως ο "Καπετάν Σιρόκος". Αξιοπρόσεκτη επίσης η "Αριάδνη στη Νάξο" (τίτλος που παραπέμπει στην ομώνυμη όπερα του Richard Strauss) με την αρχαιοπρεπή της ενορχήστρωση που μοιάζει σαν συνέχεια των τραγουδιών από τα "Αρχαία Λυρικά".
Όλα τα τραγούδια ερμηνεύονται όμορφα από τον Κώστα Καράλη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν από κοινού ο Μιχάλης Τερζής, ο Κώστας Καράλης, ο Γιάννης Ιωάννου και ο Νίκος Κούρος. Ανάμεσα στους σπουδαίους μουσικούς περιλαμβάνονται ο Βαγγέλης Χριστόπουλος στο όμποε και το αγγλικό κόρνο, η Αλίκη Κρίθαρη στην άρπα, ο Τάσος Διακογιώργης στο σαντούρι και ο Κώστας Καράλης στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα.
(c) LP | CBS/SONY | 1983 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου